του Joseph Cedar
footnot2.jpg

Το Γράψε Λάθος/Footnote, είναι μία κωμικο-τραγική ιστορία σχετικά με τους ανταγωνισμούς μεταξύ ενός πατέρα και ενός γιού -ακαδημαϊκών ερευνητών στο Εβραϊκό Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.
Εκκεντρικοί καθηγητές, μελετητές του Ταλμούδ, και οι δύο, έχουν αφιερώσει τις ζωές τους στη δουλειά. Ο πατέρας πεισματάρης καθαρολόγος, που φοβάται το κατεστημένο. Ο γιος του, Ούριελ, αναζητά συνεχώς την αναγνώριση.
Μια μέρα, τα πράγματα αλλάζουν. Οι δύο άντρες αλλάζουν θέσεις, όταν ο πατέρας μαθαίνει ότι πρόκειται να λάβει το πιο σεβαστό βραβείο, που υπάρχει. Η απεγνωσμένη ανάγκη του για αναγνώριση προδίδεται, η ματαιοδοξία του εκτίθεται. Ο Ούριελ είναι κατακλυσμένος από περηφάνια και φθόνο. Θα σαμποτάρει τη δόξα του πατέρα του;
footnot1.jpg
Ο Joseph Cedar δηλώνει για την ταινία σε μια συνέντευξή του στους New York Times: "Προέρχομαι από ένα περιβάλλον yeshiva, έτσι μελέτησα το Ταλμούδ από μια θρησκευτική οπτική για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Κανένας άλλος πολιτισμός δεν έχει δημιουργήσει ένα κείμενο τόσο εκτεταμένο και τόσο λεπτομερή που να εξακολουθεί να είναι τόσο σημαντικό. Το κείμενο αυτό είναι η πηγή του πολιτισμού μας. Η ταινία αγγίζει κάτι που έχει να κάνει με την ταυτότητά μας."
Και συνεχίζει αναφερόμενος στους χαρακτήρες της ταινίας: "Πολλοί από τις ακαδημαϊκούς μελετητές ξεκινούν με πολλές φιλοδοξίες, όμως με τα χρόνια η φιλοδοξία σιγά - σιγά περιορίζεται. Ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν δημοσιεύσει ποτέ κάτι -επειδή είναι τόσο τρομοκρατημένοι μήπως κάνουν κάποιο λάθος. Κάποιοι από αυτούς αποδεικνύονται ότι είναι πολύ, πολύ δύσκολοι σαν άνθρωποι, πολύ πιο δύσκολοι από ό, τι βλέπετε στην ταινία. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μέσα σε αυτή την ένταση, η οποία είναι ανυπόφορη, και έχει να κάνει με τον τομέα των ερευνών τους. Όμως επίσης και ο ανταγωνισμός ποτέ δεν τους προσέφερε κάποια ικανοποίηση ή ολοκλήρωση".
Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, ο Γιόζεφ Σένταρ/ Joseph Cedar μετανάστευσε στο Ισαρήλ με την οικογένεια του, όταν ήταν έξι χρονών. Σπούδασε φιλοσοφία και Ιστορία του Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ενώ αργότερα αποφοίτησε κι από την Κινηματογραφική Σχολή της Νέας Υόρκης. Σήμερα, ζει στο Τελ-Αβίβ με τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά.
Οι δύο πρώτες του ταινίες, TIME OF FAVOR (HAHESDER – 2001) και CAMPFIRE (MEDURAT HASHEVET – 2004),  είχαν και οι δύο επιλεγεί να αντιπροσωπεύσουν το Ισραήλ στα Όσκαρ στην Κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Και οι δύο ταινίες ήταν μεγάλες επιτυχίες στο Ισραήλ, ενώ διανεμήθηκαν και στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη. Το CAMPFIRE έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2004.
Ο Σένταρ βραβεύτηκε με την Ασημένια Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, για την τρίτη του ταινία, BEAUFORT, που έκανε πρεμιέρα στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βερολίνου το 2007. έκανε τεράστια επιτυχία στο Ισραήλ, ενώ το 2008 ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.



(πηγή δ.τ.)