του Sebastián Borensztein
uncuento.jpg

Γλυκόπικρη κωμωδία από την οποία δεν απουσιάζουν κάποιοι σκοτεινοί τόνοι, η ταινία στηρίζει το κωμικό της πάνω στις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις, αλλά και τις εκλεκτικές συγγένειες δύο τελείως διαφορετικών χαρακτήρων. 
Ο εσωστρεφής καταστηματάρχης σιδερικών Roberto (στον ρόλο ο Ricardo Darin ο μεγαλύτερός σταρ του σινεμά της Αργεντινής) ζει σχεδόν εκτός κόσμου, στιγματισμένος από ένα δραματικό γεγονός. Βρίσκει διέξοδο από τη μονοτονία της ζωής του, συλλέγοντας αποκόμματα με ειδήσεις ατυχημάτων. Μια τυχαία συνάντηση μ’ ένα μετανάστη τον κάνει να παρεκκλίνει από τις συνήθεις διαδρομές της ζωής του. 
Ο Jun, ένας κινέζος που δεν μιλάει καθόλου ισπανικά, βρίσκεται στην Αργεντινή αναζητώντας τον μοναδικό συγγενή του, τον θείο του. Και αυτός όπως ο Roberto είναι βυθισμένος στην προσωπική του θλίψη, στιγματισμένος από ένα τραγικό περιστατικό. Ο Roberto αναλαμβάνει, σχεδόν εξ’ ανάγκης, τον Jun υπό την προστασία του. Η αναγκαστική συγκατοίκησή τους αποκτά κάποιες απρόοπτες διαστάσεις, κυρίως για τον Roberto. 
Ο Sebastián Borensztein δηλώνει σχετικά με την ταινία (και το παράδοξο περιστατικό που σημαδεύει την πλοκή της): «Διάβασα την ιστορία για μια αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό στις εφημερίδες -μερικές αγελάδες στην Αργεντινή είχαν βρεθεί στον αέρα εξαιτίας ενός ανεμοστρόβιλου και έπεσαν σε μια άλλη περιοχή) και αμέσως είπα στον εαυτό μου: «Αυτή θα είναι η πρώτη σκηνή της επόμενης ταινίας μου ». Μετά από αυτό, άρχισα να σκέφτομαι μια πλοκή που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτό το σουρεαλιστικό ξεκίνημα της ταινίας». 
Η ταινία βραβεύτηκε μεταξύ άλλων και με τα βραβεία κοινού και κριτικής στο Φεστιβάλ της Ρώμης (2011).
Η ταινία Un Cuento Chino είναι η τρίτη του σκηνοθέτη. Ο Sebastián Borensztein ασχολήθηκε στο παρελθόν με τη διαφήμιση και με τα τηλεοπτικά σήριαλ.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)