του Jiang Wen
letthebu.jpg

Φόρος τιμής στα ιταλικά σπαγγέτι γουέστερν, αυτή η κινέζικη γκανγκστερική ταινία είναι τοποθετημένη χρονικά τη δεκαετία του '20, σε μια ταραγμένη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της Κίνας, την περίοδο των πολέμαρχων.
Μετά μια αιματηρή και πετυχημένη ληστεία ενός τρένου, ο Τζανγκ Μούζι «Πόκι» (στον ρόλο ο σκηνοθέτης της ταινίας Jiang Wen), αρχηγός της συμμορίας Μάχτζονγκ, υιοθετεί την ταυτότητα ενός νεκρού κυβερνήτη και οδηγεί τα μέλη της συμμορίας στην κατάκτηση μιας μικρής πόλης. Αυτό όμως που δεν ξέρει ο Τζανγκ είναι ότι ο κυβερνήτης δεν σκοτώθηκε πραγματικά, αλλά στην προσπάθειά του να επιζήσει, πήρε την ταυτότητα ενός άλλου και έγινε σύμβουλος της συμμορίας του Τζανγκ! Και ότι συνοδεύεται από τη γοητευτική γυναίκα του (στο ρόλο η Carina Lau). Στην πόλη που φτάνουν, θα διαπιστώσουν ότι κυρίαρχος είναι ο Μάστερ Χουάγκ (στο ρόλο ο ηθοποιός των ταινιών πολεμικών τεχνών του Χονγκ Κονγκ Chow Yun Fat), ένας πλούσιος τοπικός άρχοντας που αμέσως θεωρεί απειλή τον Τζανγκ. Ένας αγώνας για την κυριαρχία της πόλης θα ξεκινήσει.
Η ταινία είναι μια ευφυής και πνευματώδης ανάμειξη ετερόκλητων στοιχείων από διαφορετικά  κινηματογραφικά είδη: κωμωδία, σπαγγέτι γουέστερν, περιπέτεια, ταινία εποχής, αλλά και στοιχεία μιας πολιτικής κριτικής (σχετικά με την κρατική διαφθορά) μπορούν να ανιχνευθούν στις εικόνες της. Στο περιοδικό Time Out (Hong Kong) ο Edmund Lee σημειώνει: "Πέρα από ένα ρεσιτάλ ηθοποιίας, η ταινία καταλήγει τελικά να είναι κάτι περισσότερο από μια πετυχημένη κωμωδία: την ιστορία - όπου οι στρατιώτες είναι πάντα ηλίθιοι, και οι ζόρικοι πρωταγωνιστές προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από τη θέση εξουσίας που στην ουσία αγόρασαν - ίσως μόνο ένας γηγενής Κινέζος θα την εκτιμήσει πλήρως".
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Jiang Wen είναι πολύ γνωστός και πετυχημένος ηθοποιός στην Κίνα. Αυτή είναι η τετάρτη ταινία του.

(πηγή δ.τ.)