(Ζήτω οι αντίποδες!)
του Victor Kossakovsky
vivan.jpg

Ένα ονειρικό πανόραμα τοπίων και ανεστραμμένων ειδώλων, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η φύση, αποτελεί το ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Victor Kossakovsky. Ένα παιχνίδι των αισθήσεων και των ψευδαισθήσεων που δημιουργείται από ένα πρωτότυπο οδοιπορικό σε τέσσερις αντίποδες της γης. Οι αντιθέσεις και οι ομοιότητες ανάμεσα σε αυτά τα διαμετρικά αντίθετα  ζευγάρια γεωγραφικών τόπων προβάλλουν μέσα από μια ευφάνταστη διαδοχή εικόνων κι ένα εξαιρετικό μοντάζ που αναπληρώνει την απουσία αφηγηματικής δομής. Η μουσική και οι ήχοι που συνοδεύουν τις εικόνες ενισχύουν τη δυναμική τους και λειτουργούν σαν αναπόσπαστο κομμάτι τους.  Ο άνθρωπος δε βρίσκεται στο επίκεντρο του μαγικού αυτού ταξιδιού. Η παρουσία του, διακριτική και λακωνική, υπενθυμίζει τη μικρότητά του σε έναν κόσμο που έχουμε μάθει να τον βλέπουμε ανθρωποκεντρικό.
Στο Entre Rios της Αργεντινής δυο μοναχικοί άνδρες που φυλάνε μια γέφυρα περιμένουν απλά τη μέρα να φτάσει στο τέλος της, ανταλλάσσοντας λιγοστές κουβέντες, αντανακλάσεις μιας ταπεινής αλλά ήρεμης και κοντά στη φύση ζωής. Στον αντίποδά τους, οι θορυβώδεις δρόμοι της Σαγκάης προβάλλουν ένα αστικό τοπίο που βουλιάζει από το βάρος της ρύπανσης και της κυκλοφορικής συμφόρησης. Από τη Ρωσία στη Χιλή, και από την Ισπανία στη Νέα Ζηλανδία η κάμερα του Kossakovsky μας δείχνει τον κόσμο διαφορετικά, αλλάζοντας συνεχώς  προοπτικές και κλίσεις, σε μια διαρκή ροή συνθέσεων και μετασχηματισμών.
Όταν στη λίμνη της Βαϊκάλης, ένα κορίτσι λέει στη μητέρα του ότι στην άλλη ζωή θα ήθελε να είναι νερό,  η επιθυμία της αυτή φαίνεται να εναρμονίζεται πλήρως με την ιδέα της σύνδεσης και της μεταμόρφωσης, που διατρέχει όλη την ταινία. Το «Ζήτω οι αντίποδες» δεν επιδιώκει τόσο να αναδείξει κάποια προβλήματα ή να προβάλει υψηλά νοήματα. Αποτελεί ωστόσο ένα πραγματικό έργο τέχνης, μια οπτική απόλαυση που φέρνει στην κυριολεξία τα επάνω κάτω.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]