της Tinatin Gurchiani
themachi.jpg

Δεκατρείς σύντομες προσωπικές ιστορίες με αφορμή την οντισιόν για μια ταινία.
Στη Γεωργία του 2011 δεκατρείς -στην πλειοψηφία τους- νέοι απαντούν στις ερωτήσεις της σκηνοθέτριας για τη ζωή, τα ενδιαφέροντα και την καθημερινότητά τους αλλά και για το λόγο που τους οδήγησε εκεί. Πρέπει να πείσουν ότι η προσωπική τους ιστορία ξεχωρίζει από τις άλλες. Όρθιοι, με φόντο έναν ξεφλουδισμένο τοίχο, μιλούν και για τα αγαπημένα τους παραμύθια ή τις κρυφές τους επιθυμίες. Ένα ξερακιανό αγόρι έντεκα χρονών από φτωχή ορεινή περιοχή που δουλεύει στα χωράφια, ένα νεαρό κορίτσι λίγο πριν το γάμο της, ένας εικοσιπεντάχρονος που διοικεί μια μικρή κοινότητα χωριών και βοηθάει τους εναπομείναντες ηλικιωμένους είναι ορισμένοι από τους υποψήφιους πρωταγωνιστές. Αλλά και ένας δυναμικός νέος που προσπαθεί με κάθε μέσο να βοηθήσει το φυλακισμένο αδελφό του ή μια κουρασμένη νεαρή γυναίκα που θέλει να εξαφανίσει τον εαυτό της και που ονειρεύεται μια κερασιά στο δωμάτιό της.
Οι συνεντεύξεις τους συγκλίνουν αλλά και αποκλίνουν για να αναδείξουν κάτι από τη διαφορετική διάθεση ή την προσωπικότητα του καθενός. Εναλλάσσονται όμως διαρκώς με σκηνές από το οικείο τους φυσικό ή αστικό περιβάλλον που συχνά λειτουργούν ως πρόλογος ή επίλογος των συνεντεύξεων, πάντα όμως ως συνδετικός κρίκος των ιστοριών. 
Μακρινά ομιχλώδη τοπία, τράβελινγκ κατά μήκος καταθλιπτικών δρόμων, στημένα φωτογραφικά πορτρέτα σα ζωντανά ταμπλό βιβάντ, παρεμβάλλονται σαν ενδιάμεσα σχόλια. Έτσι η στατική, μετωπική παρουσίαση μετατρέπεται  σε ένα ιδιόμορφο κολάζ ανθρώπων και τόπων, σε ένα εθνογραφικό οδοιπορικό, μια χαρτογράφηση της ενδοχώρας αυτής της δοκιμασμένης από τον πόλεμο πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Μια συγκρατημένη αισιοδοξία φαίνεται να πηγάζει από κάποια πρόσωπα. Στα περισσότερα όμως απεικονίζεται η φθορά και η κούραση, που η αντανάκλασή τους περνάει με τη σειρά της στα θλιβερά και μελαγχολικά τοπία μιας χώρας σε παρακμή. 

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]