του Lu Chuan
kekexili.jpg

Ο Lu Chuan γεννήθηκε στο Xinjiang της Κίνα το 1970. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Κινηματογραφική Ακαδημία του Πεκίνου. Πέρασε τις εισαγωγικές εξετάσεις αναλύοντας πλάνο- πλάνο την ταινία Schindler’s List. Θαυμάζει τον Steven Spielberg και δηλώνει επηρεασμένος από το ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά της δεκαετίας του 70.
Στην δεύτερη ταινία του -μετά το Missing Gun (2001) μια επιτυχία στο box office της Κίνας- κατευθύνεται στις δυτικές επαρχίες της Κίνας: Θιβέτ, Qinghai και Xinjiang. Βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία: ένας δημοσιογράφος από το Πεκίνο συμμετείχε σε μια εθελοντική ομάδα που προσπαθεί να προστατέψει την θιβετιανή Αντιλόπη από την ολοκληρωτική εξαφάνιση.
Kekexili: ο τίτλος της ταινίας είναι και το όνομα μιας απομονωμένης περιοχής στο βορειοδυτικό Θιβετιανό οροπέδιο. Το Kekexili ο τόπος που διαβιούν περισσότερα από 230 είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και η Θιβετιανή αντιλόπη ή chiru.
«Εν μέρει μια ελεγεία, εν μέρει χολιγουντιανό γουέστερν» αναφέρει μια κριτική. «Στο Kekexili η ζωή όλων είναι όπως ένα χαρτί που σχίζεται εύκολα. Προσπάθησα να πω την αλήθεια. Ήθελα να δείξω πόσο σκληρή, αιματηρή και βίαιη είναι η αλήθεια, ήθελα να δείξω τι πραγματικά συνέβη στο Kekexili», επισημαίνει.
(Data:http://www.cityweekend.com.cn)
Δ.Μ.