του Paul Leduc
reed.jpg

Ο John Reed υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς αμερικανούς δημοσιογράφους των αρχών του 20ου αιώνα. Απόφοιτος του Harvard, μέλος του κύκλου των διανοούμενων του Greenwich Village, στρατεύτηκε πολιτικά στο αριστερό κίνημα. Σ’ αυτόν οφείλουμε την εξαιρετική καταγραφή, εκ των έσω, των τεκταινομένων, κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής επανάστασης του 1917 στην Ρωσία. Το 1913 ο Reed μετά την εμπλοκή του σε μια σημαντική απεργία στο New Jersey (που είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση του) πέρασε στο Μεξικό σε δημοσιογραφική αποστολή. Κάλυπτε τα γεγονότα που οδήγησαν στις εγκαθίδρυση της Μεξικάνικης δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1914. Γεγονότα που ξεκίνησαν με την πτώση του δικτάτορα Porfirio Diaz το 1910, την αγροτική εξέγερση του Emiliano Zapata το 1911, και την τελική επίθεση του Pancho Villa- διαβόητου ληστή στις ΗΠΑ– το 1913. Αυτή την τελευταία φάση παρακολουθεί ο Reed.
Η ταινία επικεντρώνεται στις εμπειρίες του ανταρτών: Καταγράφει την διαδρομή του δημοσιογράφου μέσα σε μια εξεγερμένη χώρα. Τα ρεπορτάζ που Reed έγραψε δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «αντικειμενική δημοσιογραφία» αφού σκοπό είχαν να υποστηρίξουν την επανάσταση. Παρόλα αυτά θεωρούνται από τα καλύτερα του είδους και σχολιάστηκαν με φράσεις όπως «το καλύτερο ρεπορτάζ που έχει γίνει» κυρίως γιατί απεικονίζουν την ατμόσφαιρα των γεγονότων.
Αυτή είναι η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη Paul Leduc, από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του Μεξικάνικου σινεμά. Ο Paul Leduc υπήρξε μαθητής του μεγάλου Γάλλου ντοκιμαντερίστα Jean Rouch και ο ίδιος έχει μια σημαντική προϋπηρεσία στα ντοκιμαντέρ.
Δ.Μ.