του Humberto Solás
lucia.jpg

Η ταινία, ένα από τα αδιαφιλονίκητα αριστουργήματα του κουβανικού κινηματογράφου, είναι ένα σπονδυλωτό έργο με τρεις αυτόνομες και ολοκληρωμένες ιστορίες, σε τρεις διαφορετικές ιστορικές εποχές. Το κοινό τους στοιχείο είναι ότι σ’ όλες πρωταγωνιστούν γυναικείες ηρωίδες που φέρουν το ίδιο όνομα (Λουτσία/ Lucia), αναφέρονται σε αντίστοιχες περιόδους του αγώνα για την απελευθέρωση της Κούβας από διαφορετικούς κατακτητές και το κάθε επεισόδιο εξελίσσεται μέσα από μια ερωτική ιστορία.
Η πρώτη διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα την εποχή της ισπανικής αποικιοκρατίας: η Λουτσία είναι κόρη μιας αριστοκρατικής οικογένειας, ο αδελφός της είναι στο βουνό πολεμώντας τους κατακτητές και η νεαρή κοπέλα συνδέεται ερωτικά μ’ ένα ξένο τυχοδιώκτη, αλλά η κατάληξη του δεσμού θα έχει ολέθριες συνέπειες…
Στην δεύτερη ιστορία βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του ’30, περίοδο δικτατορίας, όπου τη θέση των Ισπανών έχουν πάρει οι Αμερικανοί νεο-αποικιοκράτες. Η Λουτσία θυγατέρα μια αστικής οικογένειας, είναι ερωμένη ενός άντρα που αγωνίζεται ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς. Όταν οι αντάρτες θα νικήσουν και θα πάρουν την εξουσία, ο παράνομος αγωνιστής, θα πάρει μια σημαντική κυβερνητική θέση, αλλά τα πράγματα στην χώρα ουσιαστικά δεν θα αλλάξουν και η Λουτσία θα βρεθεί μπροστά σ’ ένα σοβαρό δίλημμα και θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις…
Το τρίτο επεισόδιο εκτυλίσσεται στην επαναστατική Κούβα του Φιντέλ Κάστρο όπου σε ανάλαφρους και κωμικούς τόνους, αφηγείται την ιστορία της όμορφης χωριατοπούλας Λουτσίας, η οποία θέλει να μορφωθεί πηγαίνοντας στο λαϊκό πανεπιστήμιο, αλλά ο σύζυγός της έχει τις αντιρρήσεις του.
Η Λουτσία είναι κυρίως μια ταινία για το ηθικό ανάστημα και το ψυχικό κουράγιο της Γυναίκας, που παράλληλα με τον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας της, έχει να δώσει και την δική της μάχη για την προσωπική της χειραφέτηση.

(δ.τ.)