του Daniel Burman
elabrazo.jpg

Ο Daniel Burman γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες, το 1973. Έκανε σπουδές νομικών και οπτικοακουστικών παραγωγών. Βραβεύτηκε με την Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνο (2004) για την ταινία El abrazo partido. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βρέθηκε το 2000 με την ταινία Esperando al Mesias.
Στην ταινία του El abrazo partido έχει ως κεντρικό χαρακτήρα ένα νεαρό που βρίσκεται αντιμέτωπος με τα διλήμματα μιας ζωής, την βαρύτητα της εβραϊκής ταυτότητας, και τις περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις. Αφηγείται την ιστορία ενός εβραίου της Αργεντινής που εγκαταλείπει την οικογένεια του για να πολεμήσει στον πόλεμο του Yom Kippur. Η ιστορία και οι επιλογές μιας ζωής αντανακλώνται στα πρόσωπα αυτών που άφησε πίσω, δηλαδή στον 30χρόνο σήμερα γιο του.
“Η ταινία δείχνει ένα δίλημμα: Υπάρχει ένας άνδρας που δίνει τη ζωή του για ένα ιδανικό, όμως αδυνατεί να κρατήσει την οικογένεια του”, δηλώνει. “Δεν αναφέρομαι στην οικονομική πλευρά, αλλά στην στοργή. Η οικογένεια είναι μια παράξενα δύσκολη επιχείρηση”, συμπληρώνει.
(Data: http://www.jta.org)
Δ.Μ.