της Danielle Arbid
dansle.jpg

Η Danielle Arbid  γεννήθηκε στη Βηρυτό, το 1970. Σπούδασε φιλολογία και δημοσιογραφία. Σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ. Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία Maarek Hob/ In the battlefields/ Sur les champs de bataille βραβεύτηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες (2004).
Η δύσκολη γυναικεία εφηβεία, η πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των ενηλίκων και αυτοβιογραφικά στοιχεία συγκροτούν το τελικό αποτέλεσμα.
Κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης, μια 12χρονη, η Lina, που μεγαλώνει εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, στην Βηρυτό της δεκαετίας του 80. Μια διαλυμένη οικογένεια, η δεσποτική παρουσία μιας θείας και η φιλία με την υπηρέτρια της: αυτές είναι οι συντεταγμένες της ζωής της.
Ο πόλεμος είναι μια μεταφορά για τον εσωτερικό πόλεμο μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτή την οικογένεια”, δηλώνει. “Ο εσωτερικός πόλεμος είναι πολύ πιο σκληρός και αμείλικτος από τον εξωτερικό. Ο εξωτερικός πόλεμος αφορά τους πάντες και έτσι υπάρχει σ’ αυτόν κάτι δίκαιο. Όμως ο εσωτερικός πόλεμος αφορά μόνο τα κορίτσια”, συμπληρώνει.
(Data: http://www.arabamerican.net)
Δ.Μ.