του Toe Yuen
mcdull.jpg

Ο Toe Yuen γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Εργάστηκε ως αρχισυντάκτης σε περιοδικό κόμικς, σχεδιαστής παιχνιδιών και σεναριογράφος. Μετά από μια θητεία σε ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, το 1997, σκηνοθέτησε μια τηλεοπτική σειρά με τις περιπέτειες δύο μικρών γουρουνιών, του McMug και του McDull. Βασισμένη σε χαρακτήρες που δημιούργησαν οι Alice Mak και Brian Tse και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Mingpao το 1988. Σουρεαλιστικό χιούμορ, ύφος παιδικού κόμικ, στοιχεία από τον παραδοσιακό κινέζικο πολιτισμό, αλλά και κοινωνική κριτική, είναι στο κέντρο. 
Δύο μεγάλου μήκους ταινίες το My life as McDull (2001) και Mc Dull, Prince de la Bun (2004) βασίστηκαν σ’ αυτή τη σειρά και συνέχισαν την επιτυχία. Και στα δύο κεντρικός χαρακτήρας ο μακρινός ξάδελφος του McMug, ο McDull, ένα καλόκαρδο αλλά όχι ιδιαίτερα ευφυές γουρουνάκι, που ωστόσο προσπαθεί πάντα για το καλύτερο για να ευχαριστήσει τη μητέρα του.
Η πρώτη ταινία είναι βραβευμένη στα φεστιβάλ Annecy και Χονγκ Κονγκ (με το βραβείο της FIPRESCI), ενώ η δεύτερη προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Διαδραματιζόμενες στο Χονγκ Κονγκ και με γλώσσα την τοπική διάλεκτο –τα καντονέζικα- οι ταινίες συλλαμβάνουν το πνεύμα αυτής της ιδιαίτερης κινέζικης πόλης, προσφέροντας παράλληλα την απόλαυση μιας πετυχημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων στο ύφος της κλασικής εποχής του είδους.
«Αυτού του είδους η σκηνοθεσία απαιτεί μια τεράστια οργάνωση και εξαιρετική ακρίβεια. Παρόλα αυτά αφήνει πολύ χώρο για ευκαμψία και δημιουργικότητα. Μια τέτοια πειραματική προσέγγιση είναι δυνατή μόνο όταν δουλεύεις με μικρή ομάδα συνεργατών: στην περίπτωση μας ήταν λιγότεροι από 20», επισημαίνει ο Toe Yuen.

*Το 2006, το McDull, the Alumni (σκηνοθεσία Samson Chiu), η τρίτη ταινία με τον ίδιο κεντρικό χαρακτήρα, παρουσιάστηκε: η ιδιαιτερότητα της είναι ότι σ’ αυτήν παίζουν και πολλοί γνωστοί σταρ του Χονγκ-Κονγκ, αλλά και προσωπικότητες του σινεμά, όπως ο γνωστός διευθυντής φωτογραφίας Christopher Doyle.
Οι επόμενες ταινίες της σειράς είναι τα: McDull, Kung Fu Kindergarten (2009), McDull, The Pork of Music (2012), και τα δύο σε σκηνοθεσία του δημιουργού των χαρακτήρων McMug και McDull, Brian Tse.
[Data: http://www.mcdull.hk/eng/index.php]
Δ.Μ.