(Ένας άγγελος στα δεξιά)
του Djamshed Usmonov

Η ταινία επικεντρώνεται στην ανάγκη για αλλαγή πορείας στην ζωή ενός νεαρού άνδρα.
Κεντρικός ήρωας της είναι ο Hamro, ο οποίος μετά από 10 χρόνια επιστρέφει πίσω στο χωριό του. Ο λόγος; η μητέρα του Halima πεθαίνει. Ο Hamro με την άφιξή του θα εκπληρώσει την τελευταία της επιθυμία για να τοποθετηθεί καινούρια πόρτα στο σπίτι έτσι ώστε η εξόδιος ακολουθία της να είναι αξιοπρεπής. Όμως η μητέρα του αργεί να πεθάνει: για την ακρίβεια χαίρει άκρας υγείας. Το όλο συμβάν ήταν προσχεδιασμένο από την δήμαρχο και την μητέρα του έτσι ώστε ο Hamro να επιστρέψει πίσω και να ξοφλήσει τα παλιά του χρέη. Και αυτά δεν είναι μόνο χρηματικά. Ο ήρωας είναι πατέρας ενός 10χρόνου τον οποίο καλείται να αναγνωρίσει. Όμως ο Hamro έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα: μαφιόζοι εμφανίζονται απαιτώντας απ‘ αυτόν να πληρώσει τα χρέη του. Ο ήρωας θα εργαστεί στο σινεμά του χωριού ενώ παράλληλα θα συνάψει μια περιστασιακή σχέση με την Sarvi, μια νοσοκόμα.
Το θέμα της ταινίας είναι οι απόπειρες του ήρωα να επανασυνδέσει τις σχέσεις του με ένα τόπο (την πατρίδα του) και ένα τρόπο ζωής. Θύμα μιας συνωμοσίας ο Hamro βρίσκεται ξαφνικά μπροστά στα αδιέξοδα μιας ζωής. Γεμάτη από κωμικά επεισόδια και διαθέτοντας την χάρη ενός παραμυθιού (το επεισόδιο όπου η μητέρα αποφασίζει να πεθάνει) η ταινία χαρακτηρίζεται από βαθύ ουμανισμό, πίστη στον άνθρωπο (ακόμα και αν αυτός κακός) και αγάπη (μιας μητέρας για τον γιο της). Η απαισιοδοξία του τέλους της θα πρέπει να αποδοθεί στην αδυναμία της ανθρώπινης φύσης ανθρώπου να πραγματοποιήσει την υπέρβαση. Βαθύτατα θρησκευτική και ηθική η ταινία είναι δείγμα ενός σινεμά τόσο σπάνιου σε μια κυνική εποχή.
Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί ως ηθοποιούς μέλη της οικογένειας του: μεταξύ των οποίων και η μητέρα του στον αντίστοιχο ρόλο και ο αδελφός του στον ρόλο του Hamro. Η μουσική έχει γραφτεί από τον συνεργάτη του Wong Kar-wai, Michael Galosso (Ερωτική Επιθυμία).
Βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών (2002).
Δ.Μ.