(H φωνή)
του Yusup Razykov
(οι δηλώσεις των συντελεστών)

Yusup Razykov, σκηνοθέτης της ταινίας Voiz / H φωνή.
Η ιστορία ξεκινά το 1915, διαδραματίζεται στην Τασκένδη και απεικονίζει έναν άνδρα που είναι παγιδευμένος μεταξύ των παραδοσιακών αξιών και της νέας ιδεολογίας που φέρνει η Ρωσική Επανάσταση του 1917. Για να προστατεύσει την οικογένεια του, ο πρωταγωνιστής συμμετείχε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και γίνεται προπαγανδιστής της Σοβιετικής εξουσίας. Η μοίρα του Ουζμπεκιστάν ενσαρκώνεται σ’ αυτόν και στην ζωή του.
Για τα μέρη της ταινίας όπου μιλούν Ρωσικά έγινε μεταγλώττιση στην γλώσσα των Ουζμπέκων, αφού μετά την ανεξαρτησία της χώρας μας αυξήθηκαν αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τα Ρωσικά. Αυτό αφαιρεί την στιλπνότητα από την ταινία, όμως νομίζω ότι θα έπρεπε να το κάνω για να γίνει η ταινία περισσότερη κατανοητή στον καθένα. Είναι απίστευτο για μας που είμαστε σ’ αυτή την ηλικία, όμως τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δεν ξέρουν ούτε ποιος είναι ο Lenin (σ.τ.μ. Σοβιετικός επαναστάτης, θεωρείται ένα από το σημαντικότερα πρόσωπα στον χώρο του κομμουνιστικού κινήματος).
Στο Ουζμπεκιστάν υπάρχουν περισσότερες από 120 εθνικές ομάδες ενώ η τηλεόραση εκπέμπει σε 6 διαφορετικές γλώσσες και κυκλοφορούν εφημερίδες σε 17 γλώσσες.
Από τότε έγινε η ταινία το 1998 έχει γυρίσει όλο τον κόσμο. προβλήθηκε στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Στο Βερολίνο μια ομάδα φεμινιστριών είδε την ταινία. Οι γνώμες του ήταν διχασμένες, ωστόσο θυμάμαι ότι με προσέγγισε μια κυρία και μου είπε ότι τελικά σ’ αυτή την ταινία συνειδητοποίησε γιατί έγινε φεμινίστρια είπε: “Αν είχα έναν υπέροχο άνδρα όπως ο πρωταγωνιστής στην ταινία, ασφαλώς και δεν θα είχα γίνει φεμινίστρια”.
Σχετικά με τον κινηματογράφο στην χώρα μου, στο Ουζμπεκιστάν: έχουμε εθνικά και ανεξάρτητα στούντιο, που κυρίως γυρίζουν ταινίες για την τηλεόραση. Υπάρχει μια ειδική πολιτική από την κυβέρνηση της χώρας μου για την προστασία της κινηματογραφικής βιομηχανίας μας: χρηματοδοτούν 6 μεγάλου μήκους ταινίες κάθε χρόνο, 40 ντοκιμαντέρ και ορισμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων. Δεν είναι πολλά τα χρήματα, όμως ελπίζω ότι βήμα – βήμα μπορούμε να φθάσουμε στα διεθνή επίπεδο μ’ αυτή την υποστήριξη. Η ταινία αυτή χρηματοδοτήθηκε με 400.000 δολάρια και φυσικά μια τέτοιου είδους ταινία δεν θα μπορούσε να την γυρίσουμε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Bakhodir Abilov, ηθοποιός της ταινίας Voiz / H φωνή.
Αυτή ήταν η πρώτη μου ταινία ως ηθοποιός. Στην πραγματικότητα όμως είμαι σκηνοθέτης. Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω ηθοποιός, αλλά με διαφόρους τρόπους αποθαρρύνθηκα. Όταν έγινα σκηνοθέτης αντί να γυρίζω τις δικές μου ταινίες δέχθηκα πρόταση για να υποδuθώ έναν ρόλο σ’ αυτή την ταινία. Μετά απ’ αυτή δέχθηκα πολλές προτάσεις για ρόλους από πολλούς σκηνοθέτες. Ωστόσο θα ήθελα την επόμενη φορά που θα παίξω να μ’ έχει αρέσει το σενάριο. Νομίζω ότι οι σκηνοθέτες της εποχής μας θα έπρεπε να κατανοούν περισσότερο και καλύτερα την θέση των ηθοποιών.

(δηλώσεις στην ηλεκτρονική τοποθεσία του φεστιβάλ Focus on Asia –Fukuoka International Film Festival).