του David Cronenberg
 crash.jpg

Βασισμένη στο cult μυθιστόρημα του J.G. Ballard και βραβευμένη με το ειδικό βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, η ταινία επικεντρώνεται στις ερωτικές παραδηλώσεις που προκύπτουν από την σχέση ανθρώπινο σώμα- μηχανή.
Κεντρικά πρόσωπα είναι ένα ζευγάρι, ο James και η Catherine, που ζει αναζητώντας σαρκικές απολαύσεις. Στις περιπλανήσεις του προς αναζήτηση ηδονής ο James θα βρεθεί αυτόπτης μάρτυρας σ’ ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η έξαψη και η ένοχη απόλαυση θα τον καταλάβουν εξ’ ολοκλήρου και εξ’ απροόπτου. Αργότερα θα συναντήσει τον Vaughan, έναν βετεράνο των αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων γεμάτο παράδοξες ιδέες. Μια απ’ αυτές είναι αναπαράσταση αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων στα οποία διασημότητες, όπως ο James Dean έχουν χάσει την ζωή τους. Μια γεμάτη τραύματα γυναίκα είναι ένα άλλο από τα πρόσωπα μετά οποία έρχεται σε στενή συνάφεια ο James.
Σώματα διάστικτα από την επαφή τους με τις μηχανές, γεμάτα τραύματα και ουλές, μηχανές και ανθρώπινες σάρκες, η ηδονή και πόνος: στην ταινία αυτή το ανθρώπινο σώμα δεν υπάρχει ως μια ολότητα. Κακοποιημένο, ακρωτηριασμένο και παραβιασμένο, το ανθρώπινο σώμα φέρει πάνω του τα σημάδια μιας καταστροφικής σχέσης: του ανθρώπου με την μηχανή. Στο σύμπαν της ταινίας, η επικράτηση των μηχανών έχει οδηγήσει σε μια έκπτωση των συναισθημάτων και μόνο η επέμβαση στο σώμα, η πρόκληση σωματικών βλαβών μπορεί να προκαλέσει αληθινή συγκίνηση. Τώρα η αναζήτηση της ηδονής οδηγείται αναπόφευκτα στην πρόκληση του πόνου.
Δ.Μ.

Crash
Σκηνοθεσία: David Cronenberg.
Σενάριο: David Cronenberg, βασισμένο στο μυθιστόρημα του J.G. Ballard.
Φωτογραφία: Peter Suschitzky.
Ηθοποιοί: James Spader, Holly Hunter, Elias Koteas, Deborah Kara Unger, Rosanna Arquette.
Διάρκεια: 100'.
Έγχρωμη.
ΚΑΝΑΔΑΣ.
1997.