(Η έρημη κοιλάδα) 
της Pham Nhue Giang

Βραβευμένη με το βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ της Μελβούρνης, αλλά και με εθνικά βραβεία από την χώρα καταγωγής, η ταινία επικεντρώνεται στις ερωτικές περιπέτειες τριών δάσκαλων που ζουν σε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή του βόρειο Βιετνάμ, αλλά και στην αυταπάρνηση με την οποία ξεπερνούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Οι βόρειες ορεινές περιοχές του Βιετνάμ είναι ο τόπος όπου κυρίως κατοικούν οι εθνικές μειονότητες της χώρας. Σ’ αυτές τις περιοχές βρίσκεται εγκαταστημένο το μικρό σχολείο. Τρία πρόσωπα, υπηρετούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές που φοιτούν σ’ αυτό: δύο νεαρές δασκάλες (η Giao και η Minh) και ο υπεύθυνος για την λειτουργία του σχολείου (ο Tanh). Βρίσκονται εκεί για απροσδιόριστο χρόνο, έχουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και εμπόδια και η ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη. Ωστόσο η υπευθυνότητα και το πάθος τους για την δουλειά που κάνουν, αποδεικνύεται μία δύναμη που υπερνικά τα εμπόδια. Ωστόσο άλλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν αποδεικνύονται πολύ πιο δύσκολα να υπερπηδηθούν: είναι οι δυσκολίες και οι περιπλοκές του έρωτα, είναι η αναστάτωση στην ζωή τους που προκαλεί. Ένας κίνδυνος διαγράφεται στον ορίζοντα: το ενδεχόμενο το σχολείο να κλείσει και οι μαθητές να μείνουν χωρίς δασκάλους…
Σ’ ένα τόπο όπου ο πολιτισμός απουσιάζει, σ’ ένα περιβάλλον αγροτικής οικονομίας όπου τα μέσα επιβίωσης είναι πρωτόγονα, η εκπαίδευση καθίσταται σημαντική. Σ’ αυτό το περιβάλλον απομόνωσης, ο έρωτας (και το αλκοόλ) αποτελεί την μοναδική διέξοδο. Όμως ο έρωτας και οι συναισθηματικές ανάγκες των τριών κεντρικών προσώπων απειλούν να διαλύσουν την όποια εκπαιδευτική διαδικασία. Η μαγευτική φύση, οι δύο γοητευτικές πρωταγωνίστριες και οι εντάσεις του έρωτα, αποτελούν συστατικά στοιχεία της δραματικής πλοκής. Σ’ αυτό τον τόπο και σ’ αυτές τις συνθήκες, η αυταπάρνηση, η υπευθυνότητα, η ανιδιοτελής  προσφορά απέναντι στους μαθητές και η απέραντη αγάπη για τον τόπο και τους κατοίκούς του είναι τα μόνα όπλα για να κερδισθεί η μάχη.
Η ταινία της Pham Nhue Giang προβλήθηκε στο Forum του φεστιβάλ Βερολίνου.
Δ.Μ.

Σε πολλές επαρχίες του Βιετνάμ υπάρχουν περιοχές που θεωρούνται “απομακρυσμένοι χώροι”, οι οποίες κατοικούνται κατά πλειοψηφία από εθνικές μειονότητες. Η ζωή σ’ αυτές τις περιοχές είναι σκληρή, και ο πολιτισμένος κόσμος ασκεί ελάχιστη επιρροή εκεί. Επιπλέον πολλοί απλοί άνθρωποι θυσιάζονται για την εκπαίδευση και μεταφέρουν το φως του πολιτισμού σ’ αυτές τις εγκαταλελειμμένες επικράτειες. Ήθελα να κάνω μία ταινία για τους νέους δασκάλους, για τις τραγωδίες του έρωτα και για τους πλήρεις φιλανθρωπίας δεσμούς τους με τους ανθρώπους της εγκαταλελειμμένης έρημης κοιλάδας.
(Δήλωση της Pham Nhue Giang, σκηνοθέτις της ταινίας Η έρημη κοιλάδα/ Deserted Valley, στο κατάλογο Forum 2002).