του Amat Escalante
heli-amat-escalante.jpg

Ταινία στοχασμός πάνω στη βία, κοινωνικό σχόλιο για τη διάχυτη βαρβαρότητα και διαφθορά στη χώρα του, το Heli είναι παράλληλα και το πορτραίτο ενός χαρακτήρα εγκλωβισμένου που αναζητά μια διέξοδο.
Ο Heli ζει με τη γυναίκα του, το νεογέννητο παιδί τους, τον πατέρα του και τη μικρή αδελφή του, την Estela. Ζει τη ζωή ενός εργάτη, ενώ η ερωτική σχέση με τη γυναίκα του μοιάζει ανύπαρκτη, λόγω της πρόσφατης γέννας. Είναι οι ενέργειες της μικρής του αδελφής που πυροδοτούν την αφήγηση: ερωτευμένη μ’ ένα νεαρό δόκιμο αστυνομικό, κρύβει στο σπίτι της τα ναρκωτικά που αυτός έχει κλέψει. Όταν όμως οι ιδιοκτήτες τους τα αναζητήσουν στο σπίτι της, τότε η βία θα διαχυθεί σ’ όλη την ταινία και τα πρόσωπα της. Την Estela θα την απαγάγουν, ο φίλος της θα βασανισθεί με τρόπο άγριο και τελικά θα κρεμαστεί παραδειγματικά, και ο πατέρα της θα δολοφονηθεί. Είναι τα διαβόητα καρτέλ ναρκωτικών και η εκτεταμένη διαφθορά της αστυνομίας που υπάρχουν διαρκώς στο φόντο της δραματικής πλοκής.
Η αφήγηση στο πρώτο μέρος της ταινίας μοιράζεται ανάμεσα στο ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι και τον Heli με την χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις ζωή του. Ενώ στο δεύτερο μέρος, μετά την έκρηξη βίας, στις προσπάθειες του Heli να βρει δικαιοσύνη και μια ισορροπία στη ζωή του. Αυτά τα δύο μέρη διαχωρίζονται από ένα αποτρόπαιο περιστατικό βίας, με θύμα τον νεαρό δόκιμο αστυνομικό, που ρίχνει βαριά τη σκιά του στη δραματική πλοκή. Αν και έχει προετοιμαστεί από τις επίσης βίαιες εικόνες της αρχής, ο θεατής (και μαζί του και ο ήρωας), σ’ ένα ψυχολογικό επίπεδο καλείται να διαχειριστεί ένα σοκ: τη διαταραχή της κανονικότητας, την παραβίαση της ζωής του από τη βία και τη βαρβαρότητα. Και γι’ αυτό ο ήρωας, τραγικό θύμα μιας κοινωνικής πραγματικότητας, μοιάζει εγκλωβισμένος σ’ ένα αδιέξοδο τόσο προσωπικό -λόγω των ερωτικών προβλημάτων με τη γυναίκα του-, όσο και ευρύτερο. Όμως όπως συμβαίνει σε κάθε τραγωδία υπάρχει πάντα ένας «από μηχανής θεός» που θα προσφέρει τη λύση…
 
Δημήτρης Μπάμπας