του Hong Sang-Soo
haewon.jpg

Μετά το διάλειμμα της ταινίας In Another County (όπου στο κέντρο ήταν μια ξένη σταρ, η Isabelle Huppert), ο κορεάτης δημιουργός, τοποθετεί και πάλι στο κέντρο της αφήγησης μια νεαρή σπουδάστρια, η οποία, όντας παγιδευμένη στα αδιέξοδα του έρωτα, έρχεται αντιμέτωπη με τα συνήθη διλήμματα του. Αυτή η κωμική στο ύφος ταινία με το λεπτό της χιούμορ είναι κάτι παραπάνω από μια ευχάριστη οπτική εμπειρία: πάντα υπάρχει κάτι σχετικό με την αφήγηση και τους τρόπους της.
Η αφετηρία της είναι μια αναχώρηση, η οποία και προκαλεί μια όχι χωρίς σημασία απουσία: η μητέρα της ομώνυμης του τίτλου ηρωίδας μεταναστεύει στον Καναδά. Ασταθής συναισθηματικά, η Haewon βρίσκεται ήδη μπροστά στα αδιέξοδα της ζωής: ζει τον με διακυμάνσεις, αλλά χωρίς διέξοδο έρωτα της για τον καθηγητή της στη δραματική σχολή. Γεμάτη από παρεκβάσεις στην αφήγηση, που αποδεικνύονται ότι είναι τα όνειρα της ηρωίδας, η ταινία παρακολουθεί τις διαδρομές της και τις συναντήσεις της, οι οποίες όλες θα μπορούσαν να είναι μέρος ενός ονείρου.
Και εδώ, όπως και στις άλλες ταινίες του σκηνοθέτη, το κεντρικό γυναικείο πρόσωπο παρ’ όλες τις αδεξιότητες της απεικονίζεται πάντα με γλυκύτητα και συμπάθεια. Ενώ ο ανδρικός χαρακτήρας που βρίσκεται απέναντι της, είναι πάντα αδέξιος, άγαρμπος και εντέλει αδύναμος –και γι’ αυτό ένας χαρακτήρας που προκαλεί το κωμικό. Οι ήρωες, αμήχανοι απέναντι στην πραγματικότητα (και τις περιπλοκές της) προσπαθούν να βρουν μια μάλλον αδύνατη να επιτευχθεί ισορροπία. Και εδώ βρίσκεται το κωμικό αλλά και το δραματικό στοιχείο της ταινίας.
Ωστόσο και αυτή είναι μια ταινία που υπερβαίνεται τα όποια στενά όρια του θέματος και της ιστορίας. Πέρα λοιπόν από μια απολαυστική γλυκόπικρη κωμωδία για τις περιπέτειες του έρωτα, είναι και μια ταινία για τη δύναμη του τυχαίου, για τις (χαμένες) αυταπάτες της ζωής. Μια ταινία, λοιπόν, λιγότερο για τον έρωτα (και τις σχέσεις) και περισσότερα για τη αφήγηση του έρωτα (και των σχέσεων), για τις άπειρες δυνατότητες που κρύβει η αφήγηση (και η ζωή).

Δημήτρης Μπάμπας