(Γαμήλιο Πάρτι)
του Ang Lee
the-wedding-banquet.jpg

Ο Wai-Tung και ο Simon είναι το τέλειο ζευγάρι : είναι νέοι, γοητευτικοί, πετυχημένοι και τέλος ερωτευμένοι. Όμως υπάρχει κάτι που σκιάζει την ευτυχία τους: ο αμερικάνικης υπηκοότητας αλλά Ταϊβανέζος Wai-Tung πιέζεται από τους γονείς του να παντρευτεί. Αποφασίζει να κάνει ένα εικονικό γάμο με μια παράνομη μετανάστρια, την Wei-Wei (η οποία χρειάζεται απεγνωσμένα την άδεια παραμονής που θα της προσφέρει ο γάμος). Όμως η άφιξη των γονιών του ήρωα δίνει νέα τροπή στην υπόθεση περιπλέκοντας τις μεταξύ των προσώπων σχέσεις. Η γαμήλια δεξίωση θα φέρει κοντά τους δύο "εικονικούς" νεόνυμφους και θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα…
Το Γαμήλιο Πάρτι είναι μια κωμωδία για τις απροσδόκητες διαστάσεις που μπορεί να πάρει ένα ψέμα. Αναγκασμένος ο κεντρικός χαρακτήρας, λόγω των συντηρητικών οικογενειακών ηθών, να μην μπορεί δηλώσει την σεξουαλική του ταυτότητα, δημιουργεί μια αλυσίδα παρεξηγήσεων η οποία παράγει και το κωμικό αποτέλεσμα της ταινίας. Επικεντρώμενη στη σύγκρουση των ηθών -από την μία πλευρά οι συντηρητικοί γονείς του ήρωα και από την άλλη το τρίο των νεαρών ηρώων-, η σκηνοθεσία κάνει μια καθοριστική επιλογή: δημιουργεί ένα κλίμα όπου η ειλικρίνεια, η ευθύτητα και η κατανόηση του διαφορετικού είναι ευπρόσδεκτη.
Δ.Μ.
The Wedding Banquet (Γαμήλιο Πάρτι)
Σκηνοθεσία: Ang Lee. Σενάριο: Ang Lee, Neil Peng, James Schamus. Φωτογραφία: Jong Lin. Σκηνογραφία: Steve Rosenzweig, Rachel Weinzimer, Amy Silver. Κοστούμια: Michael Clancy. Μοντάζ: Tim Squyres. Μουσική: Mader. Ηθοποιοί: Winston Chao, May Chin, Ah-Leh Gua, Sihung Lung, Mitchell Lichtenstein, Neal Huff, Jeffrey Howard, Anthony "Iggy" Ingoglia, Dion Birney, Jeanne Kuo Chang, Ang Lee, Chung-Wei Chon. Παραγωγή: James Schamus, Ted Hope, Ang Lee. Προέλευση: Ταϊβάν, ΗΠΑ. Διάρκεια: 107'. Έγχρωμη. 1993.