(Ανάμεσα)
της Anaïs Barbeau-Lavalette
inch-allah.jpg

Με φόντο μια χαίνουσα πληγή του σημερινού κόσμου -την Παλαιστίνη- αυτή η δραματική στους τόνους ταινία εστιάζει στις αντανακλάσεις μιας περίπλοκης κατάστασης στα πρόσωπα και τη ψυχολογία τους. Τα πρόσωπά της, αλλά όχι μόνο αυτά, μαζί του και ο θεατής, βρίσκονται παγιδευμένα στους φαύλους κύκλους της βίας (και της τρομοκρατίας) που ενδημούν σ’ αυτόν τον τόπο.
Κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης είναι μια νεαρή καναδικής καταγωγής γιατρός, η Chloé (Evelyne Brochu), η οποία εργάζεται στα κατεχόμενα εδάφη σ’ ένα ιατρείο του ΟΗΕ. Λόγω της εργασίας της έρχεται σε επαφή με την τραγική κατάσταση που βιώνουν -την ισραηλινή κατοχή- και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων. Πρόσωπο που βρίσκεται απέναντί της και με το οποίο αισθάνεται μια συναισθηματική οικειότητα είναι μια νεαρή έγκυος Παλαιστίνια, η Rand, της οποίας ο σύζυγος βρίσκεται έγκλειστος στις Ισραηλινές φυλακές. Αντίβαρο σ’ αυτό το δίπολο είναι η φιλική σχέση της Chloe με μια νεαρή ισραηλινή -σχέση η οποία προσφέρει την οπτική της άλλης πλευράς.  Εδώ δεν υπάρχει τόσο  η συναισθηματική οικειότητα όσο μια πολιτισμική συγγένεια.
Αυτά τα δύο διπόλα-σχέσεων που αναπτύσσονται καθιστούν την Chloé πρόσωπο κομβικό για την αφήγηση και δραματικό -και αυτό είναι καθοριστικό για τη σκηνοθετική οπτική:  το βλέμμα της ηρωίδας καταγράφει μια τραγωδία, βιώνει εξ’ αντανακλάσεως τις επιπτώσεις της.
Εκκινώντας από ένα περιστατικό τυφλής «τρομοκρατίας», η σκηνοθεσία αφηγείται ό,τι προηγήθηκε αυτού και ό,τι τελικά το πυροδότησε. Καθώς το προνομιούχο βλέμμα της αφήγησης, δηλαδή αυτό με το οποίο ταυτίζεται ο θεατής, είναι αυτό της νεαρής γιατρού, η ταινία είναι μεταξύ άλλων και μια καταγραφή αυτής της έκρυθμης κατάστασης από μία ουδέτερη, αδέσμευτη (αλλά όχι αδιάφορη) δυτική οπτική.
Παράλληλα, η σκηνοθεσία, μέσα από το πρόσωπο της νεαρής Παλαιστίνιας, της Rand αναπτύσσει και ένα λόγο επεξηγηματικό, διερευνητικό της «τρομοκρατίας», για τις συνθήκες που την γεννούν, τη ψυχολογία της απελπισίας που την διογκώνει, τους μηχανισμούς της απόγνωσης που την πυροδοτούν…

Δημήτρης Μπάμπας