του Sedat Yilmaz
press.jpg

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα το Press αποτελεί έναν ύμνο στον αγώνα για την ανεξαρτησία του Τύπου. Η ταινία παρακολουθεί τη δράση έξι δημοσιογράφων της κουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem, που με έδρα το Diyarbakir ξεκινούσαν στις αρχές του 1990, κάτω από εξαιρετικές πιέσεις και με ελάχιστα μέσα, το δύσκολο αγώνα τους για την αποκάλυψη της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή. Αν και η ταινία εστιάζει κυρίως στις απειλές, τους βασανισμούς, τις δολοφονίες και τις διώξεις της ηρωικής ομάδας από παραστρατιωτικές οργανώσεις, καταγράφει παράλληλα και το χρονικό της ενηλικίωσης ενός δεκαεφτάχρονου, που δουλεύει ως φύλακας στην εφημερίδα. Ο νεαρός ήρωας, μέσα από τη ματιά του οποίου δίνονται τα γεγονότα, αποκτά πολιτική και επαγγελματική συνείδηση στην πορεία αυτού του πεισματικού αγώνα. Κι ενώ με την τελευταία σκηνή η ταινία αποτίει φόρο τιμής στους μάρτυρες δημοσιογράφους της κουρδικής εφημερίδας, στην ουσία αποτελεί μια τολμηρή φωνή διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας και της καταπάτησης της ελευθερίας της έκφρασης σε μια από τις πιο πολύπαθες χώρες στον τομέα αυτό.
Το Press τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και το βραβείο FIPRESCI του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης 2011.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]