του Victor Pahlen
cuban-story.jpg

Δεκαετία 50, ο σταρ του χολιγουντιανού σινεμά Έρορ Φλιν/ Errol Flynn μαζί με τον παραγωγό Victor Pahlen βρίσκονται για διακοπές στην Αβάνα. Η επανάσταση βρίσκεται στο απόγειο της. Οι δυο δράττονται της ευκαιρίας και καταγράφουν τα γεγονότα, παίρνοντας θέση υπέρ της Επανάστασης στην Κούβα.
Βουβά επίκαιρα πλάνα δείχνουν τον Μπατίστα να συμμετέχει σε μια στρατιωτική παρέλαση ως επίδειξη δύναμης, να υποδέχεται Αμερικάνους στο προεδρικό μέγαρο, φοιτητές να συγκρούονται με την αστυνομία και να πεθαίνουν, τα καζίνο στην πόλη της Αβάνας σε αντίθεση με τη φτώχεια της υπαίθρου αντιπαραβάλλονται με την επιστροφή του Φιντέλ Κάστρο και των οκτώ μαχητών του από την εξορία στο Μεξικό, την αναδιοργάνωση του λαϊκού αντάρτικου στρατού στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, ενώ τις δυνάμεις του Μπατίστα να βρίσκονται στον κόλπο των Χοίρων...
Η ταινία τελειώνει με τον Flynn να διαβάζει μια κάρτα που του έστειλε ο Κάστρο, όπου προσκαλεί τους θεατές να επισκεφτούν την χώρα, όπου «Η ελευθερία, η δημοκρατία και όλα τα πράγματα που βιώνουν οι κάτοικοι της Κούβας είναι μια πραγματικότητα»...

«Γεια σε όλους. Με συγχωρείτε, είναι ζεστά εδώ», λέει ο σταρ του χολιγουντιανού σινεμά Errol Flynn κοιτάζοντας την κάμερα. «Αλλά περιμένετε μέχρι να σας δείξω κάτι. Τότε θα αισθανθείτε τη ζέστη και εσείς». Παίρνει μια υδρόγειο, βάζει το δάχτυλό του στην Καραϊβική «Βλέπετε αυτό το μικρό κομματάκι εδώ κάτω; Λοιπόν, αυτό είναι το νησί της Κούβας», λέει . «Μπορεί να είναι μικρή. Όμως, πρόσφατα, έχει γίνει πολύ μεγάλη στις καρδιές των ανθρώπων που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο».
Ο Flynn πετάει συνέχεια την υδρόγειο μακριά με ένα χαμόγελο ακούηγεται να αναπηδά στο πάτωμα εκτός πλάνου. «Τι ευδοκιμεί εδώ , τι συμβαίνει στη Σιέρα Μαέστρα ; Πρέπει να το ανακαλύψω. Επιτρέψτε μου να φύγω».
Απόσπασμα από την ταινία

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)