(Ο Γερμανός γιατρός)
της Lucía Puenzo
wakolda.jpg

Παταγωνία, 1960. Ένας Γερμανός γιατρός συναντά μια οικογένεια αργεντινών - την αποτελούν η Eva, ο Enzo και τα τρία τους παιδιά- και τους ακολουθεί σ’ ένα μακρύ ταξίδι μέσα στην έρημο. Τόπος προορισμού το Bariloche, στη λίμνη Nahuel Huapi, όπου θα ανοίξουν ένα ξενώνα. Η υποδειγματική αυτή οικογένεια ξυπνά ξανά το πάθος του για αγνότητα και τελειότητα και ιδιαίτερα η Lilith, μια 12χρονη μ’ ένα σώμα πολύ μικρό για την ηλικία.
Αγνοώντας την αληθινή ταυτότητα του, τον υποδέχονται σαν  τον πρώτο τους πελάτη. Γοητευμένοι από τη χαρισματική προσωπικότητα, τους τρόπους του, τις γνώσεις του και τα χρήματα του, θα ανακαλύψουν έκπληκτοι ότι είναι ένα από τους μεγαλύτερους εγκληματίες όλων των εποχών...
Η σκηνοθέτις δηλώνει: "Πέρασα σχεδόν έναν χρόνο γράφοντας το σενάριο του «Γερμανού Γιατρού» που βασίζεται στο βιβλίο μου. Προσπαθούσα να βρω τους λόγους που η κυβέρνηση της Αργεντινής άνοιξε έτσι απλά τις πόρτες στους Ναζί και έφτασε μέχρι το σημείο να επιτρέπει με νόμο να χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα. Ολόκληρες πόλεις όπως το Μπαριλότσε ήταν φιλικές απέναντι τους. Γιατί εκατοντάδες οικογένειες έγιναν συνένοχοι στα εγκλήματα αυτών των ανθρώπων; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των Γερμανικών κοινοτήτων που είχαν εγκατασταθεί στην Αργεντινή πριν το ξέσπασμα του πολέμου και την άνοδο του ναζισμού και τι συνέβη στους εφήβους που ζούσαν εκεί όταν έμαθαν τι είδους τέρατα υπήρχαν ανάμεσα τους; Αυτές οι ερωτήσεις σε συνδυασμό με την σκέψη ότι μια οικογένεια μπορεί να έζησε με έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες όλων των εποχών, ήταν τα στοιχεία που διαμόρφωσαν το σενάριο της ταινίας.
Ταυτόχρονα εξερευνούσα κάποιες θεματικές από τις προηγούμενες ταινίες μου (η δημιουργία της σεξουαλικής και κοινωνικής ταυτότητας, η πολιτική αφύπνιση). Ήθελα η κινηματογραφική γλώσσα της ταινίας να παρουσιάζει τις αντιθέσεις μεταξύ του μεγαλοπρεπούς φυσικού τοπίου της Παταγονίας με τις μικροσκοπικές αλλά οργανικές λεπτομέρειες που συνθέτουν τον μικρόκοσμο των χαρακτήρων."

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, κατάλογος Φεστιβάλ Καννών)