(Το ακρωτήρι της βίας)
του Jérôme Salle
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
zulu-jerome-salle.jpg

Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ
Έχοντας μόλις ολοκληρώσει τη διαδικασία της «Συνομωσίας»/ (Largo Winch II)  ένιωσα ότι έχω προοδεύσει και ότι έχω αποκομίσει πλέον μια πολύ σημαντική εμπειρία. Όμως την ίδια στιγμή αισθανόμουν μια σχετική απογοήτευση, καθώς το φιλμ δεν αντανακλούσε τον πραγματικό μου χαρακτήρα και συν τις άλλοις παρατηρούσα ότι ο κόσμος δεν είχε την ευκαιρία να αναγνωρίσει τις ικανότητές μου. Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι θα έπρεπε να κάνω κάτι πολύ πιο προσωπικό. Με άλλα λόγια, έπρεπε να βρω ένα πρότζεκτ που θα με συγκινούσε και που θα μπορούσα να το διηγηθώ με τον δικό μου τρόπο – όπως ακριβώς ήθελα.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
(...) Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Νότια Αφρική, με χαρακτήρες ντόπιους. Πέρα από τον Μαντέλα και τον Ντέσμοντ Τούτου, τους οποίους λίγο πολύ γνωρίζουν όλοι, οι γνώσεις μου σχετικά με τη Νότια Αφρική ήταν πολύ περιορισμένες. Οπότε δεν ήμουν κι απόλυτα σίγουρος σχετικά με το αν είμαι σε θέση να κάνω αυτή την ταινία – η αν θα την κάνω καλά τέλος πάντων.
(...) Κατά την πρώτη μου επίσκεψη εκεί πείστηκα ότι η κινηματογραφική μου προσέγγιση θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν πιστή στην απόδοση του βιβλίου [σ.τ.ε.  Zulu του Caryl Férey.], καθώς ο χαρακτήρας και η κουλτούρα της Νότιας Αφρικής υπάρχουν πολύ έντονα μέσα σε αυτό. Και φυσικά έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικός ώστε να αποφύγω τη «Γαλλοποίηση» του όλου πρότζεκτ, ειδικά σε σημεία που προτάθηκαν κάποια συμπληρωματικά σεναριακά τεχνάσματα.
Θέλαμε να κάνουμε ένα αμιγώς Νοτιοαφρικάνικο φιλμ. Το γεγονός βέβαια ότι η ταινία θα γυριζόταν στα αγγλικά και με διεθνές καστ, έκανε τα πράγματα πολύ πιο μπερδεμένα και φυσικά πιο δύσκολα.

ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ
(...) Εκείνο που σκόπευα από την αρχή ήταν να αναδείξω και να χτίσω την έννοια της συγχώρεσης, η οποία διατρέχει ολόκληρη την ταινία. Γιατί όπως είχε πει και ο Ντέσμοντ Τούτου: «Δε νοείται μέλλον, δίχως συγχώρεση». Η ταινία ασχολείται με τη δυσκολία και την ανάγκη για συγχώρεση, προκειμένου να μπορέσει κανείς να προχωρήσει και να μη μένει στάσιμος. Και έχω την εντύπωση ότι η Νότια Αφρική είναι ένα κατάλληλο μέρος για να μιλήσει κανείς για συγχώρεση…

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)