του Kaan Müjdeci
sivas.jpg

Διαδραματιζόμενη σ’ ένα χωριό στην ανατολική Τουρκία, η ταινία έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Aslan, ένα 11χρονο και τον Sivas, ένα σκυλί. Ο Aslan βρίσκει τον Sivas βαριά τραυματισμένο σε ένα χαντάκι, σχεδόν ετοιμοθάνατο. Εν τω μεταξύ, μια σχολική παράσταση απασχολεί τον Aslan: είναι απογοητευμένος επειδή έχασε το ρόλο του πρίγκιπα από τον Osman, γιος του επικεφαλή του χωριού του και ερωτικό αντίζηλο του. Ενώ ο Osman φαίνεται να κερδίζει την αγάπη της Ayse, της «πριγκίπισσας» του χωριού, ο Aslan προσπαθεί να την εντυπωσιάσει με τον καινούριο του φίλο του, τον Sivas…
Η σκηνοθεσία με ντοκιμαντερίστικη αισθητική και ερασιτέχνες ηθοποιούς, φέρνει την ευαίσθητη παιδική ψυχοσύνθεση αντιμέτωπη με τους ενήλικους κανόνες. Η βίαιη πρακτική των κυνομαχιών που καθορίζει τον ανδρικό πληθυσμό της περιοχής, εισβάλλει στη ζωή ενός μικρού αγοριού, ενώ πίσω από αυτή αναδεικνύεται με απλότητα και δύναμη η ακόμη πιο σκληρή κοινωνική πραγματικότητα.
Ο Kaan Müjdeci, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει : «Είναι ταινία με μια πειραματική μορφή. Ωστόσο, ο στόχος μου δεν ήταν η ταινία επί τούτου να είναι πειραματική, αλλά περισσότερο να προσπαθεί να είναι μια πιστή αντανάκλαση της ευμετάβλητης ζωής της υπαίθρου στην Ανατολία. Ίσως η στερεότυπη εικόνα της υπαίθρου στην Τουρκία -ή οπουδήποτε στον κόσμο- να είναι στατική, αμετάβλητη, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με εκείνη της πόλης. Οι "επεξεργασμένες" εικόνες από τις ταινίες που απεικονίζουν τη ζωή του χωριού παρουσιάζουν ένα οικισμό όπου επικρατεί η "υπνηλία", και ένα πρόσωπο που αποζητά να ξεφύγει. Αυτό που είχα στο μυαλό μου, σκηνοθετώντας την ταινία, ήταν να αποφευχθεί αυτή η πεπατημένη οδός»
Η ταινία βραβεύτηκε με το Ειδικό βραβείο της Επιτροπής, στο Φεστιβάλ Βενετίας 2014.

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας, σημειώσεις για την παραγωγή, δελτίο τύπου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)