(Δίπλα της)
του Asaf Korman
at-li-layla.jpg

Εστιασμένη στις σχέσεις μεταξύ δύο αδελφών, η ταινία αυτή από το Ισραήλ είναι μια ευαίσθητη κια χωρίς υπερβολές απεικόνιση ενός περίπλοκου οικογενειακού τοπίου.
Η Chelli, μια 30χρονη σχολική φύλακας, συγκατοικεί μαζί με τη μικρή της αδελφή, Gabby. Η συμβίωση μαζί της είναι δύσκολη, κυρίως εξαιτίας του αυτισμού της Gabby. Την Chelli βαρύνει η ευθύνη της καθημερινής της φροντίδας και το γεγονός αυτό μοιάζει να περιορίζει τους ορίζοντες της. Η είσοδο στη ζωή της του Zohar, ενός γυμναστή, ανανεώνει συναισθηματικά την Chelli και της προσφέρει νέες προοπτικές. Ωστόσο, η βιωσιμότητα της σχέσης τους φαίνεται να περιορίζεται όταν μαζί με τον Zohar αρχίζουν να έχουν τη ζωή ενός κανονικού ζευγαριού. Η παρουσία της Gabby μοιάζει να υπονομεύει την σχέση τους.
Κεντρικός άξονας της δραματικής πλοκής είναι η μάλλον συμβιωτική σχέση μεταξύ των δύο αδελφών. Αν και εξαρχής είναι εμφανές ότι αυτή η σχέση είναι ανισοβαρής - όλο το βάρος πέφτει στη μεγαλύτερη-, ωστόσο η εμφάνιση του άνδρα στη ζωή της μοιάζει να ελαφρύνει τα βάρη της, και όχι να περιπλέκει τη σχέση. Διαδραματιζόμενη κατά το μεγαλύτερο της μέρος, μέσα στο περίκλειστο χώρο του σπιτιού, με την κάμερα να πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής πρόσωπα και σώματα, η ταινία αντιμετωπίζει τη σχέση των δύο αδελφών, χωρίς ίχνος κάποιας επιπλέον μελοδραματοποίησης: καμμία υπερβολή στο συναίσθημα.
Σχέση αλληλεξάρτησης, αλλά κυρίως μια σχέση αδελφικής αγάπης. Σχέση ευθύνης, αλλά και μια σχέση στοργής. Η ανατροπή στη δραματική πλοκή, που συμβαίνει λίγο πριν το τέλος της ταινίας, υπογραμμίζει με έμφαση την ύπαρξη ενός κρυφού κοινού τόπου, μια συναισθηματικής ενδοχώρας στη μεταξύ των δύο αδελφών σχέση. Ό,τι παρακολουθήσαμε στη διάρκεια της ταινίας εντέλει ήταν μικρές εκφράσεις αυτής της ανυπόκριτης αδελφικής αγάπης.

Δημήτρης Μπάμπας