της Jennifer Kent
babadook.jpg

Ταινία τρόμου, γεμάτη εντάσεις και απρόοπτα, η δημιουργία της νεαρής σκηνοθέτιδας από τη Αυστραλία είναι ένα εντυπωσιακό και βραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο.
Κεντρικά πρόσωπα της αφήγησης είναι μια μητέρα και ο μικρός και ανήσυχος γιος της. Η Amelia πενθεί το σύζυγο της και παράλληλα προσπαθεί να μεγαλώσει τον Samuel. Τα βάρη της μητρότητας φαίνεται να τη λυγίζουν, ενώ οι ανησυχίες του γιου της αποσταθεροποιούν τα θεμέλια της όποιας οικογενειακής γαλήνης. Ο Samuel ανακαλύπτει ένα παιδικό βιβλίο με ήρωα ένα «μπαμπούλα» και η εμμονή του μ’ αυτό έχει κάποιες απρόοπτες και τρομακτικές συνέπειες. ..
Η δράση της ταινίας είναι εγκλωβισμένη μέσα στον περιορισμένο χώρο του σπιτιού αυτής της μονογενεϊκής οικογένειας . Η σκηνοθέτις εστιάζει στο πρόσωπο του μικρού παιδιού και στις εφιαλτικού χαρακτήρα φαντασιώσεις και φοβίες του: ο τρόμος που αυτές απελευθερώνουν βρίσκεται στο κέντρο της ταινίας. Ωστόσο, είναι το πρόσωπο της νεαρής γυναίκας που φαίνεται να υφίσταται όλες αυτές τις δραματικές εντάσεις. Μόνη και χωρίς προστατευτική ανδρική παρουσία στη ζωή της, η νεαρή μητέρα, αδύναμη να αντισταθεί, άγεται και φέρεται από τους εφιάλτες του γιου της που αποκτούν υπόσταση, που «παίρνουν σάρκα και οστά». Και αυτό είναι σίγουρα ένα από τα πολλά και αβάσταχτα βάσανα της μητρότητας…

Δ.Μ.