(Ατίθασες)
της Deniz Gamze Ergüven
mustang.jpg

Η ψευδαίσθηση ελευθερίας που απολαμβάνουν πέντε αδελφές σε τουρκικό χωριό της Μαύρης θάλασσας θα διακοπεί απότομα  στο τέλος μιας σχολικής χρονιάς. Το ανέμελο παιχνίδι των κοριτσιών στη θάλασσα με αγόρια της ηλικίας τους θα σκανδαλίσει τα ήθη της περιοχής και θα θέσει  αυτόματα σε λειτουργία τον εθιμοτυπικό μηχανισμό πειθαρχίας και υποταγής, ανατρέποντας βίαια τη φυσική  εξέλιξη μιας ζωηρής και άγριας εφηβείας. Το σπίτι των πέντε κοριτσιών στο οποίο μεγαλώνουν ορφανά από γονείς, υπό την επίβλεψη μιας συγκαταβατικής γιαγιάς και ενός αυστηρού θείου, θα μετατραπεί έτσι όχι μόνο σε «εργοστάσιο μελλοντικών συζύγων» αλλά και σε πραγματικό οχυρό-φυλακή. 
Μέσα από το βλέμμα της μικρότερης αδελφής, που σχολιάζει και εκτός κάμερας τα γεγονότα, η ταινία παρακολουθεί με γρήγορους ρυθμούς τα κορίτσια που παρά την ηλικιακή διαφορά τους ενεργούν πάντα με τη δυναμική της ομάδας. Πανέμορφα, ατίθασα, με το δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα και με μια αδάμαστη αίσθηση ελευθερίας, όπως ακριβώς υποδηλώνει και ο τίτλος της ταινίας. Ο φακός εστιάζει στα πρόσωπα, στα μαλλιά τους, αλλά και στα σώματα από τα οποία αναβλύζει μια φυσική, αέρινη σχεδόν σεξουαλικότητα. Η φωτεινή αυτή πλευρά σκοτεινιάζει όμως σταδιακά από μια σειρά απρόβλεπτων δραματικών γεγονότων. Η ελαφρότητα και το χιούμορ στην αφήγηση δίνουν έτσι τη θέση τους σε κάτι σκοτεινό και απειλητικό που εντείνεται από την ατμοσφαιρική μουσική υπόκρουση του Warren Ellis.
Απεικονίζοντας μια πραγματική κατάσταση όσον αφορά την αντιμετώπιση των νεαρών κοριτσιών στην Τουρκία και ορμώμενη από προσωπικά βιώματα, η Ergüven, στην πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, ξεφεύγει από τα συνήθη πρότυπα της τουρκικής κινηματογραφίας υιοθετώντας μια πιο δυτική σκηνοθετική ματιά. Συνδυάζοντας το ρεαλιστικό με το ονειρικό και εναλλάσσοντας συνεχώς την ένταση με την ύφεση της δράσης η ταινία συνιστά λιγότερο μια καταγγελτική φωνή και περισσότερο μια παραμυθική απόδοση της γλυκιάς και επαναστατικής ορμής της νιότης.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]