(The Wind Rises)
του Hayo Miyazaki
kaze-tachinu.jpg

Μια επικών διαστάσεων βιογραφική ταινία κινουμένων σχεδιών απο ένα μεγάλο δημιουργό.
Ο Jiro ονειρεύεται να πετάξει και να σχεδιάσει όμορφα αεροπλάνα, εμπνευσμένος από το διάσημο ιταλικό αεροναυπηγό σχεδιαστή Caproni. Μύωπας από πολύ μικρή ηλικία, κάτι απαγορευτικό για μπορεί να γίνει πιλότος, ο Jiro το 1927 προσλαμβάνεται από μια μεγάλη ιαπωνική εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων. Η ιδιοφυΐα του σύντομα αναγνωρίζεται και γίνεται ένας από τους πιο καταξιωμένους αεροναυπηγούς του κόσμου. Η ταινία εξιστορεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, και απεικονίζει τα κύρια ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν με έντονο τρόπο την πορεία της ζωής του, όπως το μεγάλο σεισμό του Kanto του 1923, τη Μεγάλη Ύφεση, την επιδημία της φυματίωσης, και την είσοδο της Ιαπωνίας στον πόλεμο.
Ο Hayao Miyazaki, σ' αυτήν την ταινια κινουμένων σχεδίων, αντλεί στοιχεία από τη ζωή του μηχανικού αεροσκαφών Jiro Horikoshi  (1903–1982), και το διήγημα The Wind Has Risen του συγγραφέα Tatsuo Hori, για να δημιουργήσετε τον Jiro, έναν φανταστικό χαρακτήρα.
Η ταινία είναι μια επική ιστορία αγάπης, που εστιάζει στις προκλήσεις τού να ζεις και να κάνεις επιλογές σε  εποχές δύσκολες και σε κατάσταση αναταραχής .

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας 2013)