(Φθόνος)
του Zeki Demirkubuz
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_kiskanmak.jpg

Ταινία εποχής βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Nahit Sirri Orik, η οποία εστιάζει, όπως και οι προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη, στη διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης. Και ειδικότερα στην εξιχνίαση ενός από τα σκοτεινότερα συναισθήματα, της ζήλειας. Σε μια μικρή πόλη ανθρακωρύχων του Εύξεινου Πόντου στη δεκαετία του ’30 δύο γυναίκες υποκύπτουν στα πάθη τους οδηγημένες από κίνητρα εντελώς διαφορετικά. Η όμορφη σύζυγος ενός μηχανικού και η άσχημη νύφη της αναπτύσσουν μια επιφανειακά συγκαταβατική αλλά υπόγεια αντίπαλη σχέση. Κι ενώ η ομορφιά της νεαρής συζύγου φαίνεται να κινεί την πλοκή του έργου, είναι η ασχήμια της νύφης της που πρωταγωνιστεί και καθορίζει την τύχη των ηρώων.
Ο Demirkubuz κινούμενος κυρίως σε κλειστούς χώρους και εστιάζοντας στο πρόσωπο και τα συναισθήματα της δεύτερης, δίνει με εξαιρετικούς διαλόγους την εσωτερικότητα αυτής της αντιπαράθεσης. Το στραμμένο προς την ομορφιά στεγνό βλέμμα της ανικανοποίητης ύπαρξης κρύβει μια τραγικότητα που περιμένει υπομονετικά. Και που τελικά δρα εκδικητικά για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης .

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]