(Creepy)
του Kiyoshi Kurosawa
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_creepy.jpg

Ανατροπές, εκπλήξεις και συστροφές είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του γεμάτου εντάσεις και κορυφώσεις θρίλερ. Βασισμένος στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Yutaka Maekawa /Γιουτάκα Μαεκάουα (που του χάρισε και το βραβείο Καλύτερου Μυθιστορήματος Μυστηρίου Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα), ο Kiyoshi Kurosawa βυθίζει το πρωτογενές υλικό του συγγραφέα σε μία καθ’ όλα νοσηρή ατμόσφαιρα που προκαλεί τρόμο.
Αφού γλίτωσε μια απόπειρα κατά της ζωής του από ένα ψυχοπαθή, ο επιθεωρητής ντετέκτιβ Takakura παραιτείται από την αστυνομία και καταλαμβάνει μια θέση ως λέκτορας πανεπιστημίου στην ποινική ψυχολογία. Αλλά η επιθυμία του να αποκαλύψει τα βαθύτερα ψυχολογικά κίνητρα των εγκληματιών παραμένει. Και γι' αυτό δεν θα διστάσει καθόλου όταν ο πρώην συνάδελφός Nogami του ζητά να ανοίξει εκ νέου μια παλιά υπόθεση. Πριν από έξι χρόνια, μια οικογένεια εξαφανίστηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ενώ ο Takakura χάνεται μέσα στα παλιά αρχεία, η σύζυγός του προσπαθεί να αποκτήσει κοινωνικές σχέσεις με τους νέους γείτονες. Συναντά τον μυστηριώδη κύριο Nishino που προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του από τους άλλους. Μια μέρα η κόρη Mio, η κόρη του Nishino του εμφανίζεται στην πόρτα.Παρελθόν και παρόν ξαφνικά εμπλέκονται και η διαλεύκανση των μυστηρίων γίνεται απειλητική για τον Takakura....
Ο Kiyoshi Kurosawa, σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: «Είναι ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα. Η ταινία καταπιάνεται με τον εκφυλισμό της οικογένειας –σαν την υπόθεση που εξετάζεται, μα παραμένει άλυτη. Ελπίζω το κοινό να απολαύσει τον τρόμο και το σασπένς, όταν τα μυστικά αρχίσουν να αποκαλύπτονται».
Η Manohla Dargis στην εφ. New York Times εξαίρει την αρμονική συμβίωση των διαφορετικών ειδών στην ταινία: «Το Creepy μοιάζει –και το αισθάνεσαι- σαν ταινία τρόμου, αλλά διαθέτει επίσης τα στοιχεία μίας αστυνομικής ιστορίας, τη συναισθηματική ένταση ενός δράματος και το γοργό ρυθμό ενός ψυχολογικού θρίλερ».

(πηγή δελτίο τύπου, κατάλογός φεστιβάλ Βερολίνου)