(Στην αγκαλιά του φιδιού)
του Ciro Guerra
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_el-abrazo-de-la-serpiente.jpg

Με απόσταση δεκαετιών, δύο επιστήμονες αναζητούν στον Αμαζόνιο ένα ιερό φυτό με θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες. Η περιπλάνηση θα οδηγήσει και τους δύο στον ίδιο Σαμάνο, τελευταίο επιζώντα της φυλής του. Η σχέση και των δύο μαζί του αφού περάσει από τα στάδια της γνωριμίας και της φιλίας, θα πάρει μία απρόβλεπτη τροπή...
Μια περιπλάνηση που εστιάζει στις ανεπούλωτες ακόμα πληγές της αποικιοκρατίας. Παράλληλα, η σχέση ανάμεσα στους δύο επιστήμονες και τον ιθαγενή Σαμάνο αποτυπώνει μια εθνογραφικού χαρακτήρα σπουδή πάνω στη συνάντηση  δυο κόσμων.
Εμπνευσμένος από τα ημερολόγια του Ολλανδού εξερευνητή Θίοντορ Κοχ Γκράμπεργκ (Theodor Koch-Grunberg) και του Αμερικανού Ρίτσαρντ Έβανς (Richard Evans), ο σκηνοθέτης επιλέγει το ασπρόμαυρο για να μην ολισθήσει σε μια τουριστική προβολή του τοπίου. Μακριά από ηθικολογίες και διδακτισμούς, ο σκηνοθέτης εστιάζει στην καταπάτηση των ηθών και την βίαιη εξαφάνιση των πολιτισμών του Αμαζονίου. Αφήνει τους ιθαγενείς να μιλήσουν τη γλώσσα τους, για να ακουστεί η ίδια η φωνή του Αμαζονίου. Ανάμεσα σε μια επαναστατική κραυγή και ένα μακρινό νανούρισμα, ένα πρωτόγονο ουρλιαχτό και έναν ομηρικό θρήνο, η φωνή της ζούγκλας είναι αμείλικτη.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)