(Κυριακάτικο ψάρεμα)
του Adrian Sitaru
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_pescuit-sportiv.jpg

Ένα κυριακάτικο πικνίκ θα μπορούσε ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία για τον Μιχάι και τη Σουίτι να περάσουν λίγο χρόνο μαζί χαλαρά και όμορφα και να προχωρήσουν τη σχέση τους σ’ ένα άλλο επίπεδο. Όμως, κάποια παράξενα, απρόβλεπτα γεγονότα μετατρέπουν σύντομα μια ειδυλλιακή έξοδο του Σαββατοκύριακου σε μια εντελώς αλλόκοτη μέρα...
«Το Κυριακάτικο ψάρεμα δεν είναι μια ερωτική ιστορία, αλλά μια ταινία για το τι είναι ο έρωτας», επεσήμανε ο Αντριάν Σιτάρου/ Adrian Sitaru στα πλαίσια της εκδήλωσης Κουβεντιάζοντας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. «Αυτό που ανακάλυψα κατά τα γυρίσματα ήταν πως ο άνθρωπος είναι το πιο αυτοκαταστροφικό είδος, όχι απλά επειδή καπνίζουμε ή δεν προσέχουμε τι τρώμε, αλλά επειδή διαλύουμε εμείς οι ίδιοι τις σχέσεις μας. Το βλέπω διαρκώς γύρω μου, στην οικογένεια και τους φίλους μου. Καμία σχέση δε λειτουργεί, και φταίμε εμείς γι’ αυτό, όχι κάποιος εξωτερικός παράγοντας. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά προσπαθώ να το ανακαλύψω με τις ταινίες μου. Δε με ενδιέφερε η πολιτική στις ταινίες μου, αλλά μπορώ να καταλάβω τις προεκτάσεις και τις επιρροές που έχει η πολιτική στη συμπεριφορά μας».
Το σενάριο είναι του Adrian Sitaru, εμπνευσμένο μια ιδέα του Radu Jude.
Στην ταινία απονεμήθηκε το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος και το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού εξ΄ ημισείας στις:
Ioana Flora, Maria Dinulescu  στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2008.

(δ.τ.)