του Pelayo Lira

b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_reinos-kingdoms.jpg

Με φόντο το φοιτητικό μικρόκοσμο και χρόνο το παρόν, αυτή είναι μια ταινία για τον έρωτα, την ερωτική σχέση, τις ανωριμότητες της και την πορεία προς την ωριμότητα.
Ο άνδρας, ο Alejandro. Επαρχιώτης φοιτητής της δημοσιογραφίας στην πρωτεύουσα. Και η γυναίκα, η Sofia, φοιτήτρια της κοινωνιογλωσσολογίας, λίγο μεγαλύτερή του στην ηλικία: το αντικείμενο του σεξουαλικού του πόθου. Το φλερτ. Το πρώτο παθιασμένο φιλί. Και τα κοινωνικά μέσα, τόποι επικοινωνίας, το Facebook, τα βιντεάκια στο Youtoube. Παρέες, συζητήσεις για σπουδές,, πάρτι φοιτητικά μεθύσια. Και το σεξ....
Όχι μια σχέση. Αλλά σίγουρα μια σεξουαλική σχέση.
Η αφήγηση παρακολουθεί τον ανδρικό χαρακτήρα. Ό,τι βλέπουμε είναι η επιφάνεια, η νεανική ζωή, η καταγραφή των πολλών επεισοδίων μιας ερωτικής σχέσης, το χρονικό της: το πάθος -ανοικονόμητο όπως πάντα-, η ζήλια, ο καυγάς, ο χωρισμός. Η σκηνοθεσία δεν φορτίζει με υψηλούς δραματικά τόνους το βλέμμα παρατήρησης στα πρόσωπα και τη νεανική ζωή: παρατηρεί με νηφαλιότητα και από κάποια απόσταση τη σχέση μεταξύ των δύο.
Και η σεξουαλική πλευρά αυτής είναι σημαντική. Όχι  αφηγηματικά διαλείμματα “προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού”, αλλά ένας τόπος στην αφηγηματική πλοκή όπου οι χαρακτήρες προσδιορίζονται.
Το σεξ είναι μέρος του συνολικού τοπίου, η ιδιαιτερότητα της ταινίας, αλλά και το κριτήριο, ο πήχης που μετριούνται τα πρόσωπα και η μεταξύ τους σχέση. Είναι η παράφορα και η έξαρση της ερωτικής πράξης που αρχικά δίνει τον τόνο. Και καθώς ο χρόνος -και τα συναισθήματα ωριμάζουν- είναι η αλλαγή που συμβαίνει στο τόπο του σεξ που το δηλώνει...

Δημήτρης Μπάμπας