(Η ιστορία του Hedi)
του Mohamed Ben Attia
(το σημείωμα του σκηνοθέτη)
hedi.jpg

«Hedi» σημαίνει ηρεμία, γαλήνη και αν αυτό το όνομα επιλέχθηκε ως τίτλος της ταινίας είναι επειδή προσδιορίζει όχι μόνο τον κεντρικό χαρακτήρα, αλλά και την κατάσταση στην οποία εκείνος βρίσκεται στην αρχή της ιστορίας. Ο Hedi είναι η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Και όπως πολλοί νεαροί Τυνήσιοι, βιώνει το στίγμα της παράδοσης - σε αυτή την περίπτωση, μέσω του επικείμενου γάμου του με την Khedija, μια νεαρή γυναίκα, η οποία ομοίως, νιώθει να πνίγεται από το βάρος της παράδοσης και της θρησκείας.
Η αρχική μου ιδέα ήταν να διηγηθώ την ιστορία ενός νεαρού άνδρα διχασμένου ανάμεσα σε δύο κόσμους, δύο διαφορετικές φωνές, η καθεμιά από τις οποίες θα μπορούσε να καθορίσει τη ζωή του.
Εκείνη την εποχή στην Τυνησία βρισκόμασταν στη μέση των πρώτων μας δημοκρατικών εκλογών και μαθαίναμε πρώτα απ’ όλα να ανακαλύπτουμε τους εαυτούς μας. Με τον Ben Ali, η λογοκρισία κατέληξε να μας αναισθητοποιεί. Όπως ο Hedi στην αρχή της ταινίας, προσπαθούσαμε να ζήσουμε τη ζωή μας, χωρίς να κάνουμε πολλές ερωτήσεις. Σε εκείνο το σημείο, η παράλληλη διαδρομή του νεαρού άνδρα και των εξελίξεων στη χώρα μου ήταν ολοφάνερη και έτσι, έγινε πολύ σημαντικό για εμένα να επικεντρωθώ στην ιστορία με τον χαρακτήρα του Hedi. Αυτή η συγκυρία, σχεδόν υπαγόρευσε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του και το πλαίσιο του τρόπου που ήλπιζα να τον παρουσιάσω στην οθόνη.
Μέσα από τη συνάντησή του με την Rim, ο Hedi μαθαίνει κάτι περισσότερο για τον εαυτό του, τα όνειρα, αλλά και τα όριά του. Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι γενικά είμαι περισσότερο πρόθυμος να μιλήσω για «απλά» άτομα, τα οποία αποδείχτηκαν πιο ενδιαφέροντα στο τέλος, παρά τυπικούς «ήρωες», με την κοινώς κατανοητή έννοια του όρου. Mohamed Ben Atti

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)