(Confucius )
του Mei Hu
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_kongzi.jpg

Η ταινία περιγράφει τις εμπειρίες του Κομφούκιου ανάμεσα στην ηλικία των 51 και των 73 ετών, τα οποία είναι τα τελευταία χρόνια της ζωής του μέχρι τον θάνατό του από ασθένεια.
Στην αρχή βλέπουμε τον Κομφούκιο σε μεγάλη ηλικία να θυμάται το παρελθόν. Στην ηλικία των πενήντα από Δήμαρχος παίρνει το αξίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης στην πολιτεία Lu και αντιμετωπίζει ηθικά ζητήματα αφού σώζει έναν σκλάβο που θα έπρεπε να θαφτεί ζωντανός μαζί με τον νεκρό αφέντη του. Μετά από πολιτικές συμπλοκές και πόλεμο ο Κομφούκιος γίνεται περιπλανώμενος μελετητής. Επιστρέφει σε μεγάλη ηλικία για να ετοιμάσει το βιβλίο του το οποίο ευελπιστεί να καθορίσει την επιρροή του στο μέλλον.
Πρωταγωνιστής είναι ο σταρ από το Hidden Tiger Crouching Dragon, Chow Youn Fat.

Αρχικά, ο Κομφούκιος υπηρέτησε ως υπάλληλος. Αργότερα, ταξίδεψε για ολόκληρα 14 χρόνια σε όλα τα κράτη της Κίνας, επιστρέφοντας τελικά στην πατρίδα του για να τελειοποιήσει και να τακτοποιήσει τα έγγραφά του. Υπέστη ατέλειωτες πικρίες και δυσκολίες και πέθανε απογοητευμένος. Ωστόσο, μέσω αυτής της εμπειρίας, η σημαντικότερή του θεωρία, η έννοια της αρμονίας και του «Ρεν», που σημαίνει γενναιοδωρία και φιλανθρωπία, διαμορφώθηκε πλήρως.

6ος αιώνας Π.Χ. Η αρχαία δυναστεία Zhou παρέπαιε. Στο ανάκτορο, οι φεουδάρχες συνωμοτούσαν και φιλονικούσαν πάνω από τα ερείπια της αυτοκρατορίας, ο καθένας τους λαχταρώντας να κυριαρχήσει σε γη και ουρανό. Ήταν η εποχή της δύναμης, του μεγαλείου και της δόξας για την Κίνα. Ήταν εποχή πολέμου, εποχή ηρώων και νέων ιδεών ήταν η περίοδος της Άνθησης της Κίνας. O Κομφούκιος, ή Κονγκ Φούτζι ή Κουνγκ-φου-τζου, διάσημος κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος, με τις διδασκαλίες του και την φιλοσοφία του, προσπαθούσε να αλλάξει την καταστροφική πορεία της ιστορικής αυτής περιόδου με μια φιλοσοφία ανώτερη της εποχής της. Οι διδασκαλίες του, όπως διατηρήθηκαν στα Ανάλεκτα, έθεσαν τα θεμέλια πολλών μεταγενέστερων κινέζικων απόψεων για την εκπαίδευση και την συμπεριφορά του ιδανικού άνδρα, πώς ένα τέτοιο άτομο θα πρέπει να ζει τη ζωή του και να αλληλεπιδρά με τους άλλους, και τα σχήματα της κοινωνίας και της διακυβέρνησης στα οποία θα πρέπει να συμμετέχει.


(δ.τ.)