(Οικογενειακή ευτυχία ΑΕ)
του Werner Herzog
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_family-romance-llc.jpg

Η εταιρεία  «OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ Α.Ε.»  μισθώνει ηθοποιούς που αναπληρώνουν συγγενείς, φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα για λογαριασμό των πελατών της, ώστε να εξασφαλίζεται αυτό ακριβώς που δηλώνει η επωνυμία της: η οικογενειακή ευτυχία. Οι υπάλληλοι της εταιρείας συμπαρίστανται στους πελάτες αναλαμβάνοντας ρόλους σε πάρτι, γάμους, κηδείες ακόμη και σε ιδιαίτερα προσωπικές στιγμές.
Είναι ένας κόσμος εικονικός, άλλες φορές κωμικός, συχνά τραγικός και ιδιαιτέρως παράξενος. Οι ανθρώπινοι δεσμοί μοιάζουν εύθραυστοι και προκατασκευασμένοι: Πόσους ρόλους υποδύονται  στην πραγματικότητα οι άνθρωποι στις σχέσεις τους; Ποια είναι τα όρια της ευτυχίας και ποια αυτά της απεικόνισής της;

Εμπνευσμένος  από το πραγματικό γεγονός της δυνατότητας να νοικιάσεις ανθρώπους για να παίξουν ρόλους στην ζωή σου, που είναι υπαρκτό στην Ιαπωνία, ο Χέρτζογκ συνέγραψε ένα σενάριο για μια ταινία-fiction που βασίζεται σε αυτήν την ιδέα. Για τον τίτλο της ταινίας χρησιμοποιεί την πραγματική επωνυμία (Family Romance LLC) μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ενοικίαση ανθρώπων για να υποδυθούν ρόλους.
Ο Yuichi Ishii, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, δεν είναι ηθοποιός . Στην πραγματική ζωή είναι ο ιδρυτής της εταιρείας Family Romance LLC (Οικογενειακή Ευτυχία) και εργάζεται υποδυόμενος συγγενείς, φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα κατά παραγγελία.
Η επαγγελματική του κάρτα έχει το σλόγκαν της εταιρείας του που είναι «Περισσότερη ευχαρίστηση από αυτήν που η πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει». Ο ίδιος όμως υποστηρίζει ότι ο στόχος του είναι «να υπάρξει μια κοινωνία όπου κανείς δεν θα χρειάζεται τις υπηρεσίες της εταιρείας του».   
Στην Ιαπωνία οι υπηρεσίες ενοικίασης οικογενειακών μελών, φίλων,  αγαπημένων προσώπων, υπαλλήλων, followers και λοιπών, είναι αρκετά διαδεδομένες και υπάρχουν αρκετές εταιρίες που τις προσφέρουν.  Ο Yuichi Ishii γεννήθηκε στο Τόκυο και μεγάλωσε στην ακτή Chiba, όπου ο πατέρας του ήταν έμπορος φρούτων και η μητέρα του δίδασκε κολύμπι. Όταν βρισκόταν στο δημοτικό σχολείο, οι φίλοι του συγκεντρώνονταν γύρω από ένα τηλεφωνικό κέντρο για να τον ακούσουν να κάνει τηλεφωνικές φάρσες αλλάζοντας  τη φωνή του ως ενήλικας. Ήταν ο μόνος που μπορούσε να κάνει τέτοιες φάρσες χωρίς να γελάσει. Στα είκοσι, δούλεψε ως μοντέλο και εμφανίστηκε ως ηθοποιός σε μια ταινία. Η κανονική του εργασία όμως ήταν να φροντίζει ηλικιωμένους. Αγαπούσε να βοηθά τους ανθρώπους και να τους δίνει χαρά.
Η ιδέα για την εταιρεία Family Romance ήρθε όταν πριν από έντεκα χρόνια μια φίλη του, μητέρα σε μονογονεϊκή οικογένεια, του ζήτησε να παρουσιαστεί στον παιδικό σταθμό που ήθελε να γράψει την κόρη της και να παραστήσει τον πατέρα, επειδή προτιμούνταν παιδιά παντρεμένων γονέων. Η συνέντευξη δεν πήγε καλά, γιατί η μικρή δεν τον είχε συνηθίσει, αλλά αυτή η εμπειρία του δημιούργησε την επιθυμία «να διορθώσει την αδικία» βοηθώντας άλλες γυναίκες που βρίσκονταν στη θέση της φίλης του. Ψάχνοντας να βρει αν κάποιος είχε σκεφτεί να παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες σε αυτόν τον τομέα βρήκε μια εταιρεία με το όνομα Hagemashi-tai, που σημαίνει «θέλω να σε κάνω χαρούμενο». Ξεκίνησε να συνεργάζεται με αυτήν, αλλά λόγω του νεαρού της ηλικίας του συμμετείχε μόνο σε ρόλους προσκεκλημένου σε γάμους .
Το 2009 ιδρύει την δική του εταιρεία με τίτλο «Family romance» και απασχολεί 12 υπαλλήλους, έχει μια λίστα 1.200 συνεργατών ηθοποιών ως εξωτερικούς συνεργάτες και οι γάμοι αποτελούν το 70% των εσόδων της εταιρείας. Ο ίδιος έχει παίξει τον σύζυγο για περισσότερες από εκατό γυναίκες. Περίπου εξήντα από αυτούς τους ρόλους είναι ακόμη σε εξέλιξη. Σε ένα σημείο, νωρίς στην καριέρα του, βρισκόταν σε δέκα οικογένειες ταυτοχρόνως. Αυτός ο φόρτος εργασίας συχνά γίνεται αφόρητος γιατί, όπως έχει δηλώσει : «Νιώθεις σαν να έχεις τη ζωή κάποιου στους ώμους σου». Γι’ αυτό το λόγο στην εταιρεία του έχει εφαρμόσει μια πολιτική που κανένας ηθοποιός δεν μπορεί να παίξει περισσότερους από πέντε ρόλους κάθε φορά. Ένας από τους κινδύνους αυτής της δουλειάς  είναι η εξάρτηση από τον πελάτη.
Όταν ο Yūichi Ishii μιλά για "διόρθωση της αδικίας", εννοεί ότι "κάθε άνθρωπος χρειάζεται ένα σπίτι, ένα σύζυγο, ένα παιδί». Χάρη στην εταιρεία «Family Romance», κάποιος π.χ. που έχει χάσει την οικογένειά του μπορεί να νοικιάσει μια γυναίκα και μια κόρη, και ως εκ τούτου τις ανέσεις του σπιτιού: χειροποίητες τηγανίτες και γυναικείες φωνές που σε καλωσορίζουν όταν επιστρέφεις στο σπίτι! Σε μια άλλη περίπτωση, πριν από εννέα χρόνια, μια οδοντίατρος γύρω στα 30  ήλθε σε επαφή με την Family Romance για να νοικιάσει έναν πατέρα μερικής απασχόλησης για την 10χρονη κόρη της, η οποία, όπως και πολλά άλλα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών στην Ιαπωνία, δέχονται bullying στο σχολείο. Η μητέρα είδε τέσσερις υποψηφίους και επέλεξε αυτόν με την πιο ευχάριστη φωνή. Ο πατέρας ενοικιάζεται από τότε. Η κόρη είναι τώρα δεκαεννέα ετών και δεν γνωρίζει ακόμη ότι δεν είναι ο πραγματικός της πατέρας. Στην ταινία «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ Α.Ε.» ο θεατής θα παρακολουθήσει τον πρωταγωνιστή να παίζει το ρόλο του πατέρα μιας έφηβης, να προετοιμάζεται να μιμηθεί τον νεκρό σε ένα ανοιχτό φέρετρο σε μια κηδεία, να παριστάνει έναν υπάλληλο του σιδηροδρομικού σταθμού ο οποίος είναι υπεύθυνος για την λάθος αναχώρηση ενός τρένου και άλλες περιπτώσεις υπηρεσιών σε ρόλους, που προσφέρουν οι αντίστοιχες εταιρείες στην Ιαπωνία. Για  την αστείρευτη περιέργεια του Χέρτζογκ η Ιαπωνία είναι μια χώρα-αίνιγμα και  στην ταινία  «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ Α.Ε.»  εξερευνά το τί συμβαίνει στις σχέσεις των ανθρώπων σήμερα και πώς η αναπαράσταση της πραγματικότητας πολλές φορές γίνεται πιο σημαντική από την ίδια την πραγματικότητα.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)