του Haile Gerima
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_teza.jpg

Η ταινία καλύπτει τρεις δεκαετίες πολιτικών αναταραχών στην πολύπαθη αφρικανική χώρα και υπογράφεται από έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Μαύρης Ηπείρου. 
Η ταινία Teza, που διαδραματίζεται στην Αιθιοπία του 1970, αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού Αιθίοπα που επιστρέφει στη χώρα του μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Ο νεαρός Ανμπερμπέρ επιστρέφει την περίοδο που ο Ψυχρός Πόλεμος είναι στο απόγειό του και η Αιθιοπία βρίσκεται κάτω απ’το μαρξιστικό καθεστώς του Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ. Ενόσω εργάζεται σ’ ένα κέντρο υγείας, γίνεται μάρτυρας μιας φρικτής δολοφονίας και συγκρούεται με τους επαναστάτες γκάνγκστερ που διαφεντεύουν τη χώρα. Το καθεστώς τον στέλνει σ’ ένα πόστο στην Ανατολική Γερμανία. Eκεί δράττεται της ευκαιρίας και καταφεύγει στη Δύση όπου μένει έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την ανατροπή του στρατιωτικού καθεστώτος στην Αιθιοπία. Τώρα, στα 60 του χρόνια, ο Ανμπερμπέρ επιστρέφει στο χωριό του. Αν και βρίσκει παρηγοριά ζώντας με την ηλικιωμένη μητέρα του, αισθάνεται αποξενωμένος απ’ τους άλλους γύρω του μετά τη μακροχρόνια απουσία, ενώ το παρελθόν του τον απογοητεύει και τον στοιχειώνει.
Η ταινία βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Βενετίας (2008) με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης είναι «μία ταινία που με πραότητα, ανθρωπισμό, αλλά και πολύ παραστατικά, αναδεικνύει μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που συνδέονται με την απολυταρχία της εξουσίας, την προπαγάνδα, την άγνοια, το ρατσισμό που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα σε πολλά σημεία του πλανήτη μας».

(δελτίο τύπου)