του Erik Matti
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2122_on-the-job-the-missing-8.jpg

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία εξιστορεί την ιστορία του Sisoy Salas, ενός διεφθαρμένου δημοσιογράφου που αναζητά δικαιοσύνη για τους συναδέλφους του, και του κατάδικου, του Roman Rubio, ενός πληρωμένου δολοφόνου που βγαίνει από τη φυλακή για να εκτελέσει δολοφονίες.
Ο Sisoy ήταν πάντοτε ένθερμος υπερασπιστής της κυβέρνησης και του δημοφιλούς τοπικού δημάρχου Pedring Eusebio. Όταν όμως οι συνάδελφοί του από την τοπική εφημερίδα –συμπεριλαμβανομένου του παλιού φίλου του Arnel Pangan και του αθώου γιου του- εξαφανίζονται, τότε ο Sisoy αναγκάζεται να αναθεωρήσει τη στάση του...
Εν τω μεταξύ, ο δολοφόνος Roman καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Απρόθυμος να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, ο Ρόμαν αγωνίζεται για την ελευθερία του με κάθε δυνατό μέσο....
Ο σκηνοθέτης δηλώνει: “Αυτή η ταινία είναι μια ταινία συνόλου που προσπαθεί να διερευνήσει, μέσω της εξαφάνισης οκτώ ατόμων, την πραγματικότητα στις Φιλιππίνες, αυτήν που δεν προβάλλεται ποτέ στις ειδήσεις.
Πολιτικοί γκάνγκστερ. Δημοσιογράφοι πληρωμένες πένες. Κρατούμενοι δολοφόνοι. Αυτό το σύνολο των προσώπων διασταυρώνει τις διαδρομές τους για να παρουσιαστεί έτσι μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας και μη λογοδοσίας σε μια χώρα όπως οι Φιλιππίνες.
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο το ότι βρίσκω την εγκληματική σκέψη εξαιρετικά συναρπαστική αλλά και κάτι αηδιαστικό. Όμως ποτέ δεν κρίνω. Με ενδιαφέρει να καταλάβω αυτά τα πρόσωπα: τι τους κάνει να σκέφτονται έτσι, να βλέπω την ανθρώπινη πλευρά τους, όχι να τους δοξάζω αλλά να βλέπω πραγματικά πώς έγιναν αυτό που είναι”.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)