(Επίσημη συμμετοχή)
των Gastón Duprat & Mariano Cohn
(σχόλιο του Σωτήρη Ζήκου )
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2122_competencia-oficial-2.jpg

Προς το τέλος της ταινίας η σκηνοθέτις Λόλα Κουέβας (Πενέλοπε Κρουζ) σχολιάζει την ευχή που της απευθύνει ο παραγωγός της «να κάνει την καλύτερη ταινία»:

«Η καλύτερη ταινία; Τι είναι αυτό; Συχνά αναρωτιέμαι αν υπάρχει ένα είδος κανόνα που πρέπει να ακολουθήσουμε. Σωστά; Αναρωτιέμαι αν μπορεί να αντιπαθούμε μια ταινία, αλλά να πιστεύουμε ότι είναι καλή. Κι όταν θεωρούμε μια ταινία καλή, είναι καλή; Δεν ξέρω, ίσως απλά επιβεβαιώνουμε τα γούστα μας, καθιερωμένα, παγιωμένα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι μας αρέσει. Επειδή βλέπουμε ό,τι καταλαβαίνουμε και ό,τι δεν καταλαβαίνουμε δεν μας αρέσει. Πολλά σημαντικά πράγματα είναι αυτά που δεν καταλαβαίνουμε.»
Τελικά η ταινία (που γυρίζεται μέσα ταινία) με τον τίτλο “Ανταγωνισμός” συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό ενός μεγάλου φεστιβάλ και στη συνέντευξη τύπου γίνεται η εξής ερώτηση προς την σκηνοθέτιδα Λόλα Κουέβας:
«Στην ταινία σας υπάρχει μια ξεκάθαρη ιδεολογική θέση, μια κριτική για το ρόλο της γυναίκας μέσα στην πατριαρχική κοινωνία..
Η σκηνοθέτις την διακόπτει απότομα και της λέει:
«Η θέση δεν έχει σημασία, αν υποθέσουμε ότι υπήρχε. Δεν έχει σημασία. Θα πρέπει να σταματήσει η ιδεολογική αναζήτηση στα πάντα, να σταματήσει η κατηγοριοποίηση των έργων από την υποτιθέμενη ιδεολογία τους. Το γεγονός ότι βλέπετε ένα μανιφέστο στην ταινία μου είναι μάλλον αναγωγικό για το γούστο μου, διανοητικά τεμπέλικο. Μια ταινία δεν είναι μια επιβεβαίωση, μια απάντηση σε ένα ερώτημα, όπως και η τέχνη δεν αναφέρεται σε κάτι άλλο, αλλά είναι κάτι από μόνη της.»