(Φύγαμε)
του Panah Panahi
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_hit-the-road.jpg

Μια τετραμελής οικογένεια ταξιδεύει με ένα δανεικό SUV. Στο πίσω κάθισμα, ο μπαμπάς έχει το πόδι του στον γύψο. Η μαμά προσπαθεί να γελά όταν δεν συγκρατεί με κόπο τα δάκρυά της. Ο μικρός υπερκινητικός γιος, σου δίνει στα νεύρα με παραστάσεις καραόκε μέσα στο αυτοκίνητο και όλοι μαζί ασχολούνται με το άρρωστο σκυλάκι τους, σπάζοντας ο ένας τα νεύρα του άλλου. Μόνον ο μεγαλύτερος αδελφός οδηγεί, παραμένοντας σιωπηλός. Έχει τους λόγους του...
Κωμικό, ανάλαφρο αλλά και μελαγχολικό road movie, ομαδικό πορτραίτο τεσσάρων χαρακτήρων, η ταινία διαδραματίζεται με φόντο τοπία της υπαίθρου του Ιράν που θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής. Με αφετηρία την παράδοση του Κιαροστάμι και του πατέρα του Τζαφάρ Παναχί, ο σκηνοθέτης διανθίζει με δραματουργικές και υφολογικές ανατροπές την ταινία, ενσωματώνει διαφορετικά κινηματογραφικά είδη και ετερόκλητες αναφορές (ακόμα και στη σύγχρονη ποπ κινηματογραφική κουλτούρα και στα κόμικ), καταλήγοντας να δημιουργήσει ένα μοναδικο προσωπικό ύφος.

(δ.τ.)

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Panah Panahi, στα βήματα του πατέρα Jafar αλλά και του μεγάλου δασκάλου Abbas Kiarostami, το Hit The Road κουβαλά ένα προσωπικό σκηνοθετικό ύφος, μια ιδιαίτερη ευαισθησία (άλλοτε παιγνιώδη και άλλοτε βαθιά υπαρξιακή) και έναν απίθανο μικρό ήρωα, πλάι στους εξαιρετικούς πρωταγωνιστές του. Μια φρέσκια πνοή στο παγιωμένο ιρανικό σινεμά.
Κ.Π.