(Αρκούδες δεν υπάρχουν)
του Jafar Panahi
(σχετικά με την ταινία)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_no-bears.jpg

Η ταινία αφηγείται δύο παράλληλες ιστορίες αγάπης. Και στις δύο, οι εραστές βρίσκονται αντιμέτωποι με κρυφά, αναπόφευκτα εμπόδια, τη δύναμη της δεισιδαιμονίας και τους μηχανισμούς της εξουσίας.
Ο John Bleasdale στο περιοδικό Sight and Sound γράφει για την ταινία:"Η ταινία δεν είναι μια απλή έκκληση για καλλιτεχνική ελευθερία. Όπως και σε άλλες ταινίες του, ο Παναχί παρουσιάζει τον εαυτό του ως μια παραπαίουσα χαζοχαρούμενη φιγούρα που προκαλεί άθελα του κακό. Η καλλιτεχνική του αποστολή έχει συνέπειες που διαχέονται προς τα έξω, διαταράσσοντας τις ζωές των άλλων καθώς και τη δική του. Δεδομένου ότι ο Παναχί υποφέρει και καταπιέζεται στην πραγματική του ζωή, αποτελεί απόδειξη της ακεραιότητάς του ως καλλιτέχνη το γεγονός ότι κοιτάζει τόσο κριτικά τον εαυτό του και με τόση ενσυναίσθηση εκείνους που αδιαφορούν ή μπορεί ακόμη και να υποστηρίζουν τη φυλάκισή του. Το τελευταίο πλάνο είναι μια ηρωική αποδοχή της ευθύνης και μια άρνηση φυγής, που γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή από την επακόλουθη φυλάκιση του σκηνοθέτη στην αληθινή ζωή, με ποινή έξι ετών".
Ο Jonathan Romney σημειώνει στο Screen International: "Ένα σύνθετο έργο μυθιστορηματικής πυκνότητας, είναι από τις πιο τολμηρές και ολοκληρωμένες δηλώσεις ενός από τους υποδειγματικούς κινηματογραφιστές του κόσμου... Το No Bears δεν θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρό ως δήλωση ηθικής σοβαρότητας, επιμονής και προκλητικότητας απέναντι στις αρκούδες, πραγματικές ή φανταστικές, του φόβου".
Ο Jamsheed Akrami στο indiewire.com επισημαίνει: "Ο Τζαφάρ Παναχί είναι ένας από εκείνους που υποστήριξε σταθερά τις πεποιθήσεις του και πλήρωσε βαρύ τίμημα καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ως σκηνοθέτης και πολιτικός ακτιβιστής, έχει δείξει ξεκάθαρα ότι δεν φοβάται τις αρκούδες που δεν υπάρχουν. Στην πραγματικότητα, η αταλάντευτη θέλησή του δεν ήταν ποτέ πιο εμφανής απ' ό,τι τώρα που είναι και πάλι κλεισμένος σε ένα κελί φυλακής αποκομμένος από τον κόσμο, καθώς ο κόσμος επιβραβεύει την τέχνη του και το θάρρος του".

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)