(Το σπίτι των άλλων )
της Russudan Glurjidze
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2324_house-of-others.jpg

Στον απόηχο του αιματηρού εμφύλιου πολέμου στη Γεωργία δυο οικογένειες που κατόρθωσαν να επιβιώσουν από τον όλεθρο βρίσκονται στην πλευρά των νικητών. Τους μεταφέρουν στα άδεια σπίτια που εγκατέλειψαν βιαστικά οι ιδιοκτήτες τους για να γλυτώσουν. Ωστόσο, δεν φαίνεται να μπορούν να χτίσουν μια νέα, ειρηνική ζωή, αφού οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται μέσα τους, και η φρίκη του πολέμου που έζησαν οι παλιοί ένοικοι στοιχειώνει τα σπίτια που άφησαν πίσω.
Μια υποβλητική ιστορία της ενοχής και των ψυχολογικών τραυμάτων που σημαδεύουν τους επιζήσαντες του πολέμου.
Το «Σπίτι των Άλλων» είναι η πρώτη ταινία της Γεωργιανής σκηνοθέτριας Rusudan Glurjidze. Βραβεύτηκε με το Μεγάλο βραβείο στο τμήμα East of the West στο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι 2016.
Η Kamila Dolotina σημειώνει για την ταινία στον ιστότοπο του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι: "Οι συγκλονιστικές εμπειρίες της ίδιας της σκηνοθέτιδος, που μεταφέρονται πιστά στην οθόνη είκοσι χρόνια αργότερα, αποδίδονται σε μια ιστορία χωρίς ρίζες, όπου η απώλεια της ταυτότητας, της παιδικής ηλικίας και του ίδιου του νοήματος της ζωής δεν μπορεί να αναιρέσει τη συνειδητοποίηση των πρωταγωνιστών ότι η ίδια η ζωή πρέπει να συνεχιστεί. Αυτή η πολεμική ταινία, που στερείται σκηνών μάχης, υπογραμμίζει και επιτείνει την ανείπωτη φύση του κακού, που ενυπάρχει σε κάθε ένοπλη σύγκρουση."

(δ.τ.)