του Zhang Yimou
(τα σχόλια του σκηνοθέτη)
flying1.jpg
Ξεκίνησα να δουλεύω τα Ιπτάμενα Στιλέτα/ House of Flying Daggers την ίδια εποχή που έκανα τα γυρίσματα για το Hero. Ήθελα μία ιστορία πολεμικών τεχνών διαφορετική, για να εξερευνήσω το είδος σε όλο του το δυναμικό.
(…) Όπως και τα μυθιστορήματα πολεμικών τεχνών, η ιστορία είναι μέχρι τέλους δημιούργημα της φαντασίας. Ήθελα περισσότερο μοντερνισμό στην ταινία μου, να παρουσιάσω μια σύγχρονη ιστορία αγάπης που ακολουθεί διαφορετική πορεία από τις κλασικές κινέζικες ιστορίες αγάπης. Και μετά να εμφυσήσω σ' αυτήν στοιχεία δράσης για να τονίσω το ρομαντικό αυτό έπος. Ήταν πολύ σημαντικό για 'μένα να κάνω κάτι καινούργιο με μια παραδοσιακή ταινία πολεμικών τεχνών.
(…) Τα Ιπτάμενα Στιλέτα είναι μια ιστορία πάθους και έρωτα. Μπορεί να είναι μια ταινία πολεμικών τεχνών αλλά είναι ταυτόχρονα και μια αιώνια ρομαντική ιστορία αγάπης. Περιγράφει ένα συναισθηματικό ταξίδι. Θα δείτε πως οι τρεις ήρωες υποφέρουν εξαιτίας του έρωτα και του πόνου που αυτός τους προκαλεί. Ο έρωτας μιας διαλύει αλλά είμαστε πάντα πρόθυμοι να θυσιάσουμε τα πάντα για αυτόν.
flying2.jpg(…) Για μένα, δεν είναι η μέση ταινία πολεμικών τεχνών. Είναι μια ερωτική ιστορία τοποθετημένη μέσα σε μια ταινία δράση. Ο Τζιν και η Μέι πέρασαν μόνο τρεις μέρες μαζί, αλλά κατά την διάρκεια αυτού του τριημέρου, αγαπήθηκαν άγρια και τελικά, τραγικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να εξηγηθεί ο έρωτας τους. Να μπορεί να το εξηγήσεις, τότε δεν είναι έρωτας. Ίσως τρία δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να βρούμε τον πραγματικό έρωτα. Τριάντα χρόνια μαζί δε σημαίνουν κατ' ανάγκη και μια βαθύτερη επαφή.
(…) Πολλοί σκηνοθέτες έχουν αφηγηθεί παρόμοιες ιστορίες αλλά το δικό μου ενδιαφέρον έχει να κάνει με το πώς οι άνθρωποι ερωτεύονται και τι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν για χάρη αυτού του έρωτα. Για μένα, στο τέλος της μέρας, ο έρωτας είναι ο θρίαμβος του ανθρώπινου πνεύματος.

(δηλώσεις του Zhang Yimou στις σημειώσεις για την παραγωγή της ταινίας)