του Tsui Hark
(το σημείωμα του σκηνοθέτη)
hark3.jpg

Το μυθιστόρημα φαίνεται να είναι μία τυπική ιστορία wuxia (σ.τ.ε. "γου σιά" κινέζικο κινηματογραφικό και λογοτεχνικό είδος με ιστορίες για ξιφομάχους), αλλά στη συνέχεια ανακάλυψα ότι είναι πολύ περισσότερα από αυτό.... Τα 7 Σπαθιά/ Seven Swords είναι πολύ διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη μυθοπλασία τύπου wuxia.
Η ιστορία εστιάζει κυρίως στα σπαθιά: πώς ένα σπαθί κατασκευάζεται, πώς παίρνει τα φυσικά του χαρακτηριστικά... πώς η πειθαρχία του κατόχου του και η μεταξύ τους σχέση μπορεί να αλλάξει τη δύναμη ενός σπαθιού... η χημεία που διαμορφώνεται μεταξύ τους σε διαφορετικά στάδια της μάχης. Μπαίνει σε μεγάλες λεπτομέρειες σχετικά με τα σπαθιά, που έχουν από μόνα τους τον δικό τους πολιτισμό. Αυτό το θέμα δεν έχει εξεταστεί πλήρως σε καμία ταινία wuxia ως τώρα, και, για μένα, εκφράζει καλύτερα την ψυχή του είδους wuxia.
Για χρόνια έψαχνα για τη σωστή ιστορία από την οποία θα μπορούσα να κάνω μία ταινία wuxia. Μία ιστορία από την οποία θα μπορούσα να χτίσω έναν ευφάνταστο, σουρεαλιστικό κόσμο, για να αποδώσω καλύτερα το αληθινό πνεύμα αυτής της κουλτούρας. Μετά συνειδητοποίησα ότι η ιστορία των 7 Σπαθιών ήταν πάντα ζωηρή στη μνήμη και στην καρδιά μου.
hark1.jpg
Αυτό που την κάνει αριστούργημα είναι ότι πρόκειται για εφτά ξιφομάχους που ο καθένας πραγματοποιεί το δικό του προσωπικό ταξίδι και πως ξεπερνούν τις αδυναμίες τους, ανακαλύπτοντας τη δυναμική τους, ενώνοντας τις δυνάμεις τους και καταλήγοντας να αντιπροσωπεύουν μία μοναδική δύναμη που παλεύει κατά της αδικίας μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας. Δεν είναι μία ιστορία για τον ηρωισμό. Είναι μία ταινία για το πώς γίνονται οι ήρωες...
Το βιβλίο από μόνο του σε κατευθύνει απόλυτα. Έχει σπουδαίους ήρωες, το ταξίδι προς τη μεταμόρφωσή τους, έναν σκοπό, μία σειρά από εμπόδια και το Όρος Ουρανός, που αντιπροσωπεύει έναν χώρο και χρόνο ζωής που σήμερα έχει χαθεί. Στην καρδιά του, το βιβλίο αποτελεί μία δυνατή έκφραση του πνεύματος ενότητας. Και εμπεριέχει την αξία του να μπορείς να θυσιάσεις τον εαυτό σου για έναν ιερό σκοπό...
Η λογοτεχνία wuxia είναι αποκλειστικά ένα κινέζικο φαινόμενο, με τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά και μία πολύ μεγάλη ιστορία. Έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του κινέζικου πολιτισμού, δημιουργώντας μία μεγάλη ποικιλομορφία στη φιλοσοφία μας. Οι φανταστικές ιστορίες στη μυθοπλασία wuxia έχουν ρίζες στην καθημερινή μας ζωή. Εκφράζουν ένα πνεύμα δικαιοσύνης, ηρωισμό και ανθρωπιά.
hark2.jpg
Το wuxia αντιπροσωπεύει μία ρομαντική πίστη σε έναν καλύτερο κόσμο, έναν ιδανικό κόσμο, όπου οι ήρωες κυκλοφορούν ανάμεσά μας, προσφέροντας δικαιοσύνη και προστασία σε αυτούς που δεν έχουν την δύναμη να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Οι πράξεις του περιλαμβάνουν το να δείξεις εξαιρετικό θάρρος, να προκαλέσεις τον εαυτό σου, να συνδυάσεις τη γνώση με την πίστη.
Όταν ένα είδος γίνεται αντικείμενο υπερ--εκμετάλλευσης, φτάνει στα όρια του. Κάποιες αλλαγές έπρεπε να γίνουν, λοιπόν. Οι ήρωες είχαν καταντήσει τόσο εξιδανικευμένοι και υπερβολικοί που στο τέλος δεν έπειθαν ως ήρωες αλλά ως αστείες καρικατούρες. Ήθελα να δοκιμάσω ένα διαφορετικό στιλ αφήγησης μίας φανταστικής ιστορίας, να παρουσιάσω έναν επινοημένο κόσμο με έναν πιο αληθοφανή τρόπο και να δημιουργήσω ήρωες με τους οποίους θα μπορούσε κανείς ενδεχομένως να ταυτιστεί. Ήθελα να δείξω ότι ένας ήρωας μπορεί κάλλιστα να έχει όρια και αδυναμίες, αντί να παραβλέψω αυτήν του τη διάσταση...

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή της ταινίας)