(Το Κρυφό Σπαθί του Σαμουράι)
του Yoji Yamada
hidden1.jpg
O Yoji Yamada είναι ένας σκηνοθέτης εξαιρετικά παραγωγικός: η φιλμογραφία του περιλαμβάνει 77 ταινίες. Υπεύθυνος για την εξαιρετικά δημοφιλή σειρά στην Ιαπωνία ρομαντικών κομεντί με κεντρικό ήρωα τον Tora-san, γνώρισε την επιτυχία στην δύση με μια πρόσφατη ταινία του το The Twilight Samurai (2002). Η ταινία βασιζόταν σε διηγήματα του συγγραφέα Shuhei Fujisawa, έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της Ιαπωνίας που αντλεί τα θέματα του από το ιστορικό παρελθόν. Και η πλέον πρόσφατη ταινία του Yoji Yamada, με τον τίτλο The Hidden Blade (Το Κρυφό Σπαθί του Σαμουράι) βασίζεται σε διηγήματα του Fujisawa.
Οι κεντρικοί ήρωες του Shuhei Fujisawa είναι σαμουράι και οι ιστορίες του αντίθετα απ' ότι θα περίμενε κανείς δεν επικεντρώνονται στα ηρωικά κατορθώματα τους αντίθετα ο συγγραφέας εστιάζει στην αντι-ηρωική πλευρά τους, στην καθημερινότητα τους, στις συγκρούσεις, στις χαρούμενες και θλιμμένες στιγμές της ζωής τους. Οι ιστορίες του χαρακτηρίζονται από ένα στοιχείο νοσταλγίας (χωρίς εξιδανικεύσεις), παρουσιάζοντας έναν κώδικα ηθικων αξίων και αρχών που δεν υπάρχει, έναν κόσμο που έχει πλέον εξαφανιστεί.
hidden2.jpgΣτην ταινία The Hidden Blade η πρώτη ύλη είναι ένας συνδυασμός από διηγήματα του Shuhei Fujisawa, διηγήματα περιπέτειες των σαμουράι αλλά και ερωτικές ιστορίες. Εδώ το ιστορικό πλαίσιο αυτών των ιστοριών είναι η περίοδος των έντονων αλλαγών που συντάραξαν την Ιαπωνία: όταν στα μέσα του 19ου αιώνα οι άνεμοι της αλλαγής που φυσούσαν από την δύση διέλυσαν παραδοσιακές δομές αιώνων. Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται λίγο πριν το τέλος της εποχής των σαμουρά την τελευταία περίοδο της κυριαρχίας των Shogun. Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει την ταινία «ως μια ένα δράμα εποχής τελείως διαφορετικό απ' οτιδήποτε έχει γίνει μέχρι τώρα».
Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ένας σαμουράι ο Munezo Katagiri, που είναι ερωτευμένος με την Kie, μια κοπέλα αγροτικής καταγωγής που εργάζεται ως υπηρέτρια στο σπίτι του. Η Kie δεν έχει αντιληφθεί το ερωτικό ενδιαφέρον του Munezo και ακολουθώντας τις προσταγές των κοινωνικών ηθών, παντρεύεται κάποιον της δικής της κοινωνικής τάξης. Όταν η Kie κακοποιείται βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του Munezo. Εν τω μεταξύ, ο Munezo θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα παιχνίδια εξουσίας και καλείται να προδώσει τον καλύτερο του φίλο.