του Shunji Iwai
lily2.jpg

Σκηνοθετημένη από τον Shunji Iwai αυτή η γιαπωνέζικη ταινία είναι το χρονικό μιας δύσκολης εφηβείας, στην εποχή του internet.
Κομβικό πρόσωπο της αφήγησης, αφανές όμως για τον θεατή, είναι η Lilly Chou-Chou μια τραγουδίστρια ποπ- είδωλο της Ιαπωνίας. Το ύφος της κινείται μεταξύ Bjock και trip-hop και το κοινό της είναι νέοι. Σε μια ομάδα φανατικών οπαδών της επικεντρώνεται η αφήγηση. Οι ήρωες αυτοί ζουν μια διπλή ζωή. Η πρώτη είναι η κανονική ζωή τους, οι σχέσεις τους, η καθημερινότητα τους. Η δεύτερη είναι η ζωή που ζουν ως μέλη ενός site φανατικών οπαδών της Lily: εκεί σε on line chat όταν αναφέρονται στην αγαπημένη τους σταρ εκφράζουν τον συναισθηματικό τους κόσμο. Ωστόσο εκεί κρύβεται ένα μικρό μυστήριο: καθώς συμμετέχουν στο chat με ψευδώνυμο, είναι αδιευκρίνιστο, μέχρι την κατάληξη της ταινίας, το ποίος είναι ποίος. Μοναδική εξαίρεση των προηγούμενων αποτελεί ο Yuichi, ο moderator των on-line συζητήσεων γνωστός με το ψευδώνυμο lilyphilia: τις περιπέτειές του παρακολουθεί και στα συναισθήματά του επικεντρώνεται η σκηνοθεσία. Ένας αυταρχικός και βίαιος συμμαθητής, μια νεαρή μαθήτρια που καταλήγει στην πορνεία, η γοητευτική συμμαθήτρια με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος ο Yuichi, είναι τα υπόλοιπα κεντρικά πρόσωπα. Το κεντρικό επεισόδιο της ταινίας είναι ο βιασμός μιας μαθήτριας -και η αναστάτωση που προκαλείτε απ' αυτό το συμβάν τροφοδοτεί με έντονα συναισθήματα τους ήρωες.
lily1.jpgΚαταπιεσμένα συναισθήματα και ο άγριος κόσμος μιας δύσκολης νεότητας, ο βουβός πόνος και η θλίψη της εφηβείας, η μελαγχολία των σχέσεων: αυτό είναι το συναισθηματικό τοπίο της ταινίας. Γυρισμένη με ψηφιακή κάμερα, κάνοντας χρήση ευρυγώνιων φακών, ο σκηνοθέτης συλλαμβάνει την αφανή ζωή των αισθημάτων μιας δύσκολης ζωής. Η μουσική της ταινίας -κλασσική των Debussy, Eric Satie αλλά και τραγούδια της (φανταστικής) Lily- συνεισφέρουν στον σκοτεινό μελαγχολικό ρομαντισμό της δραματικής πλοκής.

Δημήτρης Μπάμπας

Shunji Iwai -All about Lily Chou- Chou
(DVD περιοχή 3, με αγγλικούς υπότιτλους).