(Chikamatsu Monogatari/ The Crucified Lovers)
του Kenji Mizoguchi
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_chikamatsu.jpg

17ος αιώνας, Kyoto. Η Osan είναι παντρεμένη με τον Ishun, έναν άνδρα 30 χρόνια μεγαλύτερό της. Η Osan, η οποία κατάγεται από μια ξεπεσμένη αριστοκρατική οικογένεια, τον έχει παντρευτεί για λόγους συμφέροντος. Ο σύζυγός της είναι εύπορος, φιλοχρήματος και με υψηλή κοινωνική θέση: είναι τυπογράφος -χαράκτης υπεύθυνος για την έκδοση του Αυτοκρατορικού ημερολόγιου. Η Osan δέχεται πιέσεις, από την οικογένεια της και κυρίως από τον αδελφό της, για να ζητήσει χρήματα από τον άνδρα της. Η οικογένεια της αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και η ατίμωση είναι προ των πυλών. Η μόνη λύση είναι ο πλούσιος σύζυγος της ηρωίδας. Η Osan διστάζει να μιλήσει στον άνδρα της. Ο Mohei, ένας από του υπάλληλους του άνδρα της, είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Όταν την βλέπει σ' αυτήν την κατάσταση προθυμοποιείται να την βοηθήσει.
Όμως ο Mohei είναι και ο ίδιος φτωχός και για να εξοικονομήσει τα χρήματα, αναγκάζεται να παρανομήσει.  Όταν ο Mohei συλλαμβάνεται η Osan, η οποία τον υπερασπίζεται, κατηγορείται ότι είναι ερωμένη του. Και οι δύο κυνηγημένοι εραστές αναγκάζονται να το σκάσουν.
Η Osan θέλει να αυτοκτονήσει, όμως γρήγορα θα αλλάξει γνώμη όταν μάθει ότι ο Mohei είναι ερωτευμένος μαζί της. Γίνεται ερωμένη του και μαζί προσπαθούν να βρουν καταφύγιο για να στεγάσουν τον έρωτα τους. Στο μεταξύ, ο Ishun διατάζει τους υπηρέτες του να καταδιώξουν τους δύο εραστές και να τους χωρίσουν, για να αποφύγει τον δημόσιο εξευτελισμό. Το τέλος των δύο εραστών τους τραγικό: θα σταυρωθούν δημόσια. Τιμωρία που επιφυλάσσεται στους μοιχούς.   
Σκηνοθεσία: Kenji Mizoguchi
Σενάριο: Yoshikata Yoda, Matsutaro Kawaguchi, βασισμένο στο θεατρικό έργο "Daikyoji Sekireki" του Monzaemon Chikamatsu.
Φωτογραφία: Kazuo Miyagawa.
Hθοποιοί: Kazuo Hasegawa, Kyoko Kagawa, Eitaro Shindo, Sakae Ozawa, Yoko Minamida, Haruo Tanaka, Chieko Naniwa, Ichiro Sugai.
Διάρκεια: 102', 1954