(Η χρόνια μετά το Ντέιτον)
του Nikolaus Geyrhalter
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_the-year-after-dayton.jpg

Η συμφωνία του Ντέιτον σήμανε το οριστικό (;) τέλος ενός μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, στο τέλος του 20ου αιώνα… Η ανοικοδόμηση των ερειπίων και η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους δεν είναι οι μόνες δυσκολίες, που η συμφωνία ανάμεσα στις τρεις εθνότητες -Σέρβοι, Κροάτες, Μουσουλμάνοι- προσπαθεί να υπερπηδήσει. Στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη τα προβλήματα, που ο πόλεμος άφησε πίσω του έχουν το ίδιο βάρος με τα προβλήματα που η επίπλαστη ειρήνη δημιούργησε.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την συμφωνία του Ντέιτον, μπορεί στα τηλεοπτικά δελτία οι ειδήσεις για την Βοσνία, να βρίσκονται λίγο πριν το δελτίο καιρού, η ίδια όμως η καθημερινή πραγματικότητα της ειρήνης είναι πολλές φορές δραματική για τους πολίτες της χώρας.
Ο Αυστριακός Νικολάους Γκέιχαλτερ (Nikolaus Geyrhalter) στο ντοκιμαντέρ του έχει στο κέντρο των εικόνων του, όχι τόσο τα παιχνίδια εξουσίας και τις πολιτικές συγκρούσεις, αλλά περισσότερο τις αλλαγές που η συμφωνία έφερε στις ζωές των καθημερινών ανθρώπων. Μέσα από το πλήθος των πολιτών της ενιαίας πια (;) Βοσνίας αναδύονται οι μικρές οικογενειακές ιστορίες, οι δυσκολίες της μεταπολεμικής περιόδου, και οι δραματικοί απόηχοι ενός πολέμου, όχι και τόσο μακρινού: Είναι ο αγώνας για επιβίωση, οι προσπάθειες και οι απόπειρες για συμβίωση, είναι ο αγώνας για την ειρήνη, είναι αγωνία για την επούλωση των πληγών που ο πόλεμος άφησε…

Δ.Μ.