(Ο μικρός Φέλιξ)
του Bozo Sprajc

Πρώτη μέρα του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία: 26 Ιουνίου 1991. Στη Σλοβενία, μια ομάδα μαθητών μαζί με τον δάσκαλό τους επισκέπτονται, ένα τοπικό αξιοθέατο -τις σπηλιές της Postonja- για να δουν τον «Πρωτέα», ένα σπάνιο, παράξενο και τυφλό ζώο που ζει στα σπήλαια των Βαλκανίων. Μαζί με την ομάδα των μαθητών, ο μικρός Φέλιξ και ένας καθηγητής από τη Βιέννη, ο οποίος θέλει να πάρει μαζί του ένα ζευγάρι από αυτά τα παράξενα ζώα. Μία οικογένεια Βάσκων από τη Γαλλία, που ταξιδεύουν προς τα νότια. Μια ομάδα Τούρκων οδηγών νταλίκας, που μεταφέρουν ένα φορτίο χημικών. Ένα τσίρκο, που ξεκινά από την Τεργέστη για να πάει στη Σλοβενία.
Όταν εκείνη την μέρα η Σλοβενία θα δηλώσει την αποχώρηση της από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, όλα αυτά τα πρόσωπα θα βρεθούν ξαφνικά στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, παγιδευμένα ανάμεσα στις στρατιωτικές μονάδες των δύο εμπολέμων.
Ένας πόλεμος, που μόλις αρχίζει και οι απλοί άνθρωποι, που ξαφνικά βρίσκονται παγιδευμένοι στον παραλογισμό του. Ο Sprajc, αδιαφορεί για τις ιδεολογικές, ιστορικές ή πολιτικές αιτίες του πολέμου που πλησιάζει και κοιτάζει περισσότερο τις επιπτώσεις που αυτός έχει στις ζωές των καθημερινών ανθρώπων. Η άποψη της ταινίας του είναι απλή: πίσω από τον κάθε πόλεμο υπάρχει πάντα το πρόσωπο ενός ανθρώπου, που βασανίζεται και αγωνίζεται να επιβιώσει…
Δ.Μ.

Ο Bobo Sprajc δηλώνει για την ταινία: «Για μένα η έναρξη του τρίτου βαλκανικού πόλεμου, τον Ιουνίου του 1991, θεωρείται ως το πιο σημαντικό και μοιραίο γεγονός στην Ευρώπη μετά το Β! Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως Σλοβένος καλλιτέχνης, είχα το καθήκον να εκφράσω τις σκέψεις μου με το δικό μου τρόπο. Με αυτήν την ταινία δεν διερεύνησα τις ιστορικές, στρατηγικές ή ιδεολογικές αιτίες του πόλεμου, αλλά ήθελα να μιλήσω για την μοίρα των απλών ανθρώπων που χτυπήθηκαν από τον πόλεμο με τον πιο βάναυσο τρόπο, ένα πόλεμο που τους έκανε να φοβούνται για τις ζωές τους»