(Ήρωες)
του Francois Lunel

Διαδραματιζόμενη στο Σαράγιεβο το 1994, η ταινία δεν ασχολείται τόσο με τον τραγικό εμφύλιο, που ταλάνισε την πόλη. Κύριο μέλημα του σκηνοθέτη είναι να εξετάσει το πώς η καλλιτεχνική δραστηριότητα, αλλά και οι ανθρώπινες σχέσειςμ λειτουργούν μέσα στο περιβάλλον του πολέμου και των εθνικιστικών συγκρούσεων.
Κεντρικά πρόσωπα της αφήγησης η Senka και ο Zan, δύο ηθοποιοί, προσπαθούν να επιβιώσουν στο πολιορκημένο Σαράγιεβο. Μέσα στις συνθήκες, που οι πολεμικές συγκρούσεις επιβάλλουν, το ζήτημα που απασχολεί την αφήγηση είναι η διατήρηση μιας ουσιαστικής σχέσης είτε με τα αγαπημένα πρόσωπα, είτε με το θέατρο. Ο πόλεμος αποτελεί το φόντο για τη δραματική πλοκή -ένας παράγων όμως εξαιρετικά καθοριστικός για τη ψυχολογία των προσώπων: επιβάλλει ένα καθεστώς αβεβαιότητας, τρόμου και φόβου, που υπονομεύει την πνευματική κατάσταση, αλλά και τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον η δραστηριότητα, η σχετική με το θέατρο, μοιάζει ασύμβατη: η ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις που η καλλιτεχνική δραστηριότητα επιβάλλει και στην καθημερινότητα των σχέσεων που ο πόλεμος καθορίζει δείχνει εύθραυστη και συχνά αδύνατη.
Προϊόν της τετράχρονης παραμονής του Γάλλου σκηνοθέτη στο Σαράγιεβο, η ταινία γυρίστηκε την περίοδο που μαίνονταν οι μάχες, με ηθοποιούς κατοίκους του Σαράγιεβο. Είναι η δεύτερη ταινία που ο σκηνοθέτης γύρισε σε παρόμοιες συνθήκες: προηγήθηκε η ταινία Απροσδόκητη περιπλάνηση που ο Francois Lunel γύρισε το 1993 (προβλήθηκε στο προηγούμενο Φεστιβάλ).
Δ.Μ.